26/01/2021

Οι κύκνοι και τα δελφίνια επιστρέφουν στα κανάλια της Βενετίας – Δεν ισχύει

Κυκλοφορεί viral ισχυρισμός πως εξαιτίας της καραντίνας στη Βενετία, δελφίνια και κύκνοι εμφανίστηκαν στα κανάλια της. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός που έχει ξεπεράσει τις 14 χιλιάδες κοινοποιήσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τι ισχύει;

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός ξεκίνησε από δύο δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα του Twitter. Σύμφωνα με την πρώτη μια χρήστης του Twitter, η Ahuja, που ζει στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ισχυρίστηκε πως η επιδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα το καθάρισμα του νερού των καναλιών της Βενετίας. Ως εκ τούτου τα ψάρια είναι πλέον ορατά και κύκνοι έκαναν την εμφάνισή τους.

Όπως αργότερα παραδέχτηκε, επρόκειτο για επεξεργασία εικόνων τις οποίες συγκέντρωσε από το διαδίκτυο. Επίσης αγνοούσε πως οι κύκνοι είναι συχνοί επισκέπτες του Μπουράνο, του χρωματιστού νησιού της Ιταλίας ήδη προτού ξεσπάσει εκεί ο κορωνοϊός. Όπως δήλωσε η Ahuja, στόχο είχε να φέρει χαρά με αυτό της το δημοσίευμα, ωστόσο δεν διέγραψε την φωτογραφία από τον λογαριασμό της η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερο από 700 χιλιάδες likes.

To Δελφίνι

Η δεύτερη δημοσίευση έγινε από τον χρήστη Gianluca De Santis. Σε αυτή ο χρήστης ισχυρίζεται πως τα κανάλια της Βενετίας έχουν καιρό να υπάρξουν τόσο καθαρά, με αποτέλεσμα δελφίνια να κάνουν την εμφάνιση τους. “Η φύση φαίνεται να έκανε μιαν επανεκκίνηση”.

Ωστόσο, το βίντεο δεν έχει ουδεμία σχέση με τα κανάλια της Βενετίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το λιμάνι του Κάλιαρι στη Σαρδηνία. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα του Youtube στις 14 Μαρτίου του 2020

Συμπέρασμα

Πράγματι τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν χάρη στη μείωση της κυκλοφορίας των πλοιαρίων λόγω της καραντίνας, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν δελφίνια στα κανάλια της, ενώ αναφορικά με τους κύκνους είναι συχνοί επισκέπτες στο νησί Μπουράνο, ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Έγινε διόρθωση του αρχικού μας άρθρου σύμφωνα με το ellinikahoaxes

Πηγή ellinikahoaxes