04/03/2021

Οι καμήλες πεθαίνουν μπερδεύοντας το φαγητό με τα πλαστικά

Πλαστικές σακούλες και άλλα σκουπίδια στα στομάχια τους σχηματίζουν μάζες που ονομάζονται «polybezoars»

Ο Marcus Eriksen μελετούσε την πλαστική ρύπανση στον Περσικό Κόλπο όταν συναντήθηκε με τον εμπειρογνώμονα καμήλας Ulrich Wernery. «Θέλεις να δεις πλαστικό;» Ο Wernery τον ρώτησε. “Ελα μαζί μου.” Έτσι πήγαν βαθιά στην έρημο. Πριν από πολύ καιρό, εντόπισαν ένα σκελετό καμήλας.

Καθώς οι δύο έσκαβαν την άμμο , ο Eriksen θυμάται: «Ανακαλύψαμε αυτή τη μάζα πλαστικού». Ο Eriksen ξέρει πόσο διαπερατό μπορεί να είναι το πλαστικό . Εργάζεται στο Ινστιτούτο 5 Gyres στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Είναι μια ομάδα έρευνας και εκπαίδευσης που επικεντρώνεται στην πλαστική ρύπανση. Αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που είδε εδώ, στην έρημο. «Ήμουν απλώς τρομαγμένος», λέει. Μέσα στο πλευρό ενός σφαγίου καμήλας ήταν «μια μάζα τόσο μεγάλη όσο μια βαλίτσα μεσαίου μεγέθους, όλα πλαστικές σακούλες».

Όσον αφορά τα πλαστικά απόβλητα, σημειώνει, “Ακούμε για θαλάσσια θηλαστικά – θαλάσσια λιοντάρια, φάλαινες, χελώνες και θαλασσοπούλια – που επηρεάζονται.” Αλλά αυτό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα στον ωκεανό, σημειώνει. «Είναι επίσης ζήτημα γης. Είναι παντού . ”

Ο Wernery είναι κτηνιατρικός μικροβιολόγος . Εργάζεται σε ερευνητικό εργαστήριο στο Ντουμπάι, μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Περίπου 390.000 dromedary καμήλες ( Camelus dromedarius ) ζουν στα Εμιράτα. Από το 2008, η ομάδα του Wernery εξέτασε 30.000 νεκρές καμήλες. Από αυτές, 300 είχαν έντερα συσκευασμένα με πλαστικό.

Καθώς οι dromedaries περιπλανιούνται στην έρημο,βρίσκουν πλαστικές σακούλες και άλλα σκουπίδια που συσσωρεύονται κατά μήκος των δρόμων. Εξηγεί ο Eriksen, σε μια καμήλα «αν δεν είναι άμμος, είναι φαγητό».

Ένα bezoar μπορεί να είναι επικίνδυνο. Καθώς γεμίζει το στομάχι, ένα ζώο μπορεί να σταματήσει να τρώει. Όχι πια πεινασμένο μπορεί να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου. Το πλαστικό μπορεί επίσης να βγάλει τοξικές χημικές ουσίες . Τα polybezoars μπορεί ακόμη και να μεταφέρουν βακτήρια που μπορούν να δηλητηριάσουν τις καμήλες, σημειώνει ο Wernery.

Σε μια νέα μελέτη, οι Eriksen και Wernery αναφέρουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κάθε χρόνο αυτά τα polybezoars σκοτώνουν περίπου 1 σε κάθε 100 από τις πολιτιστικά σημαντικές καμήλες των Emirates. Από πέντε καμήλες που αναλύθηκαν για τη μελέτη αυτή, η περιεκτικότητα σε πλαστικό κυμάνθηκε από 3 έως 64 κιλά (6,6 έως 141 λίβρες).

«Εάν το 1% της θνησιμότητας λόγω πλαστικού επαληθευτεί από μελλοντικές και λεπτομερέστερες μελέτες, τότε η πλαστική ρύπανση σίγουρα θα αποτελέσει λόγο ανησυχίας για τις καμήλες», λέει η Luca Nizzetto. Είναι περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό στο Όσλο. Τέτοιες μελέτες είναι σημαντικές, λέει, επειδή «αυξάνουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν τη ρύπανση».

Η απαγόρευση πλαστικών σακουλών και πλαστικών μίας χρήσης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία καμηλών και άλλων άγριων ζώων, λέει ο Eriksen. Επιπλέον, προσθέτει, «Ταξιδεύουν για εκατοντάδες χιλιόμετρα.»

sciencenewsforstudents, extremomundial