06/03/2021

Οι κάτοικοι ενός χωριού τον έκρυψαν από τους Ναζί κι εκείνος δεν το ξέχασε ποτέ

Οι κάτοικοι ενός χωριού τον έκρυψαν από τους Ναζί κι εκείνος δεν το ξέχασε ποτέ (βίντεο)

Το χωριό Chambon-sur-Lignon βρίσκεται στη νοτιονατολική Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρείχε καταφύγιο σε εκατοντάδες Εβραίους και έχει αναπτύξει τη φήμη ότι προστάτευσε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονταν υπό καταδίωξη.

 

 

Ο Eric Schwam πέθανε στα 90 του χρόνια. Το 1943 είχε βρεθεί στο συγκεκριμένο χωριό της Γαλλίας με την οικογένειά του, κυνηγημένος από τους Ναζί. Τώρα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, «άφησε» ένα μεγάλο πόσο στο χωριό στη διαθήκη του. Ο δήμαρχος δεν έδωσε στη δημοσιότητα το ακριβές ποσό, αλλά ο προηγούμενος δήμαρχος είπε πως ο Schwam είχε έρθει σε επαφή με τους τοπικούς αξιωματούχους πριν από χρόνια και ισχυρίζεται ότι το ποσό φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπεύθυνη πολιτισμού και επικοινωνίας του χωριού, Denise Vallat, δήλωσε πως ένας συμβολαιογράφος ήρθε σε επαφή μαζί της τρεις εβδομάδες νωρίτερα. «Ήταν ένας διακριτικός τζέντλεμαν και δεν ήθελε μεγάλη δημοσιότητα για τη χειρονομία του», δήλωσε στο France 3. «Δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτόν, αλλά κάναμε μια έρευνα».

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την έρευνα, ο Schwam ήταν από τη Βιέννη και ο πατέρας του ήταν γιατρός. Έφτασε στο Chambon-sur-Lignon το 1943, με τους γονείς του και τη γιαγιά του. Δεν είναι γνωστό πως τελικά έφτασαν εκεί, αλλά σίγουρα είχαν περάσει από το στρατόπεδο Rivesaltes, μια στρατιωτική βάση στη Γαλλία, που έκλεισε το 1942.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι γονείς του επέστρεψαν στην Αυστρία μετά τη λήξη του πολέμου, αλλά εκείνος πήγε ξανά στη Γαλλία το 1950 για να σπουδάσει φαρμακοποιός στη Λυών. Εκεί γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του και έμεινε για όλη του τη ζωή. Το ζευγάρι δεν έκανε παιδιά και ο Schwam έμεινε χήρος, πριν πεθάνει και ο ίδιος τα Χριστούγεννα του 2020.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως τα χρήματα του Schwam θα χρησιμοποιηθούν ώστε να χρηματοδοτηθεί η παιδεία και οι δραστηριότητες της νεολαίας. Το χωριό έχει πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 2.500 κατοίκους, αλλά είχε ανέκαθεν τη φήμη καταφυγίου, ήδη από τον 17ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι Προτεστάντες διώχθηκαν από του Καθολικούς.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πάστορας μαζί με τη σύζυγό του ηγήθηκαν της προσπάθειας ώστε να προστατευτούν οι Εβραίοι πρόσφυγες από τους κατακτητές ναζί αλλά και από την κυβέρνηση Βισί. Η φήμη του χωριού εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα και έγινε κέντρο του κινήματος της αντίστασης, με όλους τους κατοίκους να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους το χρειάζονταν. Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει επίσημα τη βοήθεια που προσέφερε το Le Chambon-sur-Lignon.

e-daily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *