20/01/2021

Οι δορυφόροι STARLINK ορατοί δια γυμνού οφθαλμού στην Ελλάδα.

Σήμερα το βράδυ θα μπορούμε να παρατηρήσουμε δια γυμνού οφθαλμού τους δορυφόρους STARLINK στον νυχτερινό ουρανό.

Οι δορυφόροι STARLINK θα είναι ορατοί σε λίγες ώρες, απόψε το βράδυ, ενώ θα μπορούμε να τους δούμε δια γυμνού οφθαλμού. Πρόκειται για μια ομάδα τεχνητών μικρο-δορυφόρων που αποτελούν ένα νέο τεχνητό «αστερισμό» στον νυχτερινό ουρανό. Εξάλλου, είναι ένα σύστημα εκατοντάδων δορυφόρων που κατασκευάζεται από την εταιρεία Space-X και κινείται σε χαμηλές τροχιές κοντά στα 550km, ενώ εξυπηρετεί κυρίως υπηρεσίες internet.

Επιπλέον, στις 22 Απριλίου εκτοξεύθηκε και μπήκε σε τροχιά η 6η ομάδα του συστήματος.

Έτσι, η παρατήρησή τους αποτελεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Παρόλα αυτά όμως, προκαλούν κατά πάσα πιθανότητα φωτορύπανση στον βραδινό ουρανό, ενώ η παραμονή τους σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη δημιουργεί ανησυχίες για τα «διαστημικά σκουπίδια». Υπολείμματα από εξαρτήματα δορυφόρων δηλαδή, με τα οποία θα επιβαρυνθεί το εγγύς διαστημικό περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο βίντεο δίνει την εικόνα του περάσματος των δορυφόρων, όπως αποτυπώθηκε χθες το βράδυ από την Ευρώπη.

Επίσης, απόψε στις 21:41 οι δορυφόροι θα φανούν στον ουρανό της Αθήνας, καθώς θα κοιτάμε βορειοδυτικά. Στην παρακάτω ιστοσελίδα θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες και χάρτες για τις ώρες παρατήρησης από την Αθήνα. Μπορείτε να αλλάξετε τις συντεταγμένες και να υπολογίσετε τα αντίστοιχα στοιχεία με ακρίβεια για κάθε τόπο, για σήμερα και για τις επόμενες ημέρες: 

https://www.n2yo.com/passes/?s=72000&fbclid=IwAR0n3XfSVaBmZ801ruoMwALBQQkjxsaySRBA6SFFVoj7p8UOt65WrGt59nA

 

 

 

ieidiseis