04/03/2021

Μοναδικό εύρημα: Στο φως σπάνιο απολιθωμένο δέντρο 20 εκατομμυρίων ετών στο νησί της Λέσβου

Επιστήμονες και ερευνητές εργάζονται εντατικά στη Λέσβο για την εκσκαφή ενός απολιθωμένου δέντρου μήκους 19 μέτρων, με κλαδιά και ρίζες ακόμα ανέπαφα, μετά από 20 εκατομμύρια χρόνια.(βίντεο)

Η εκσκαφή ξεκίνησε από όταν το πολύτιμο αυτό εύρημα εντοπίστηκε κατά τύχη, κατά τη διάρκεια εργασιών στον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου, που οδηγεί στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Μετά την αποκάλυψη όλων των τμημάτων του δέντρου, οι επιστήμονες ξεκίνησαν τη διαδικασία μεταφοράς του σε γειτονική θέση, όπου θα διατηρηθεί με ασφάλεια.

Παράλληλα, διαμορφώθηκε, από την κατασκευάστρια του οδικού άξονα τεχνική εταιρεία, ειδική πλατεία σε παρακείμενο χώρο προκειμένου να υποδεχθεί το εύρημα και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου.

Για την προστασία και τη διατήρηση της ακεραιότητας του ευρήματος, ειδικοί κατασκεύασαν έναν ειδικό νάρθηκα γύρω από τον κορμό και τα κλαδιά και εγκατέστησαν από κάτω του μία μεταλλική σχάρα για να γίνει η ασφαλής μεταφορά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, το δέντρο είναι από τα σπανιότερα απολιθώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, κανένα άλλο δέντρο δεν είχε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση με ακέραιo τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες του.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θέση του στο έδαφος σχετίζεται με την ηφαιστειακή έκρηξη, της οποίας η βιαιότητα το ξάπλωσε στο έδαφος όπου σκεπάστηκε από παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης και στη συνέχεια απολιθώθηκε.

Στην ίδια θέση βρέθηκε μεγάλος αριθμός φύλλων καρποφόρων δένδρων που προέρχονται από τα φυτά του υποτροπικού δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι και ο προσανατολισμός του κορμού που επιβεβαιώνει στοιχεία τα οποία δείχνουν την πιθανή ύπαρξη και δεύτερου σημαντικού ηφαιστείου, εκτός από αυτό της Βατούσας, που φαίνεται να συνέβαλε στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου που προστατεύεται από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), είναι το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης που κάλυψε το οικοσύστημα με λάβα πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Αποτελεί ένα από τα πιο εκτεταμένα απολιθωμένα δάση παγκοσμίως, καλύπτοντας πάνω από 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τους προσεχείς μήνες, το δέντρο θα είναι θα είναι ορατό στους πολίτες και τους επισκέπτες σε μια νέα τοποθεσία.

sputniknews