01/12/2020

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από ψηλά

 

Η λίστα αριθμεί 1.121 μνημεία, στην οποία περιλαμβάνονται 213 φυσικά και 869 πολιτισμικά τοπόσημα. (Φώτο & Βίντεο)

Από απίθανα φαινόμενα της φύσης μέχρι εκπληκτικές δομές που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος, η λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά από πλευράς πολιτισμού και αναντικατάστατα τοπόσημα σε όλον τον πλανήτη.

Η λίστα χρονολογείται από το 1972, όταν υιοθετήθηκε η διεθνής συμφωνία με στόχο τη διαβεβαίωση ότι θα προστατεύεται η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του κόσμου μας. Παράλληλα με την ταυτοποίηση αυτών των τόπων, η σύμβαση προσφέρει νομική προστασία, διατήρηση και επείγουσες παρεμβάσεις όταν απαιτηθεί κάτι τέτοιο, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να θαυμάσουν και να διδαχθούν από αυτά τα αξιοσημείωτα τοπόσημα του παρελθόντος.

Έως σήμερα, η λίστα αριθμεί 1.121 μνημεία, στην οποία περιλαμβάνονται 213 φυσικά και 869 πολιτισμικά τοπόσημα.

Χάρη στο Overview– του οποίου η αποστολή είναι να βλέπει τη Γη από ψηλά-, είναι πλέον διαθέσιμη μια συλλογή θαυμάσιων αεροφωτογραφιών των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Αρλ της Γαλλίας  OVERVIEW / LUCAS MIGUEL

 

Ηφαίστειο Αίτνα, Ιταλία  OVERVIEW / PLANETLABS

 

Από το μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχετζ στην Αγγλία (και τη σουηδική εταιρεία αεροφωτογραφίας και βιντεογραφίας Copter Shot), μέχρι το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Αρλ της Γαλλίας (μέσα από τον φακό του Lucas Miguel).

Από το ηφαίστειο Αίτνα (από Planetlabs) μέχρι τη Βενετία και τη λιμνοθάλασσά της (από Maxar Technologies).

Από το Ayers Rock, ιερό τόπο των Αβορίγινων της Αυστραλίας, μέχρι τη Μεδίνα του Μαρακές στο Μαρόκο (και οι δύο αεροφωτογραφίες από Maxar Technologies). Από τις Πυραμίδες στην Γκίζα της Αιγύπτου (από Digital Globe) μέχρι την Όπερα του Σίδνεϊ (από Nearmap).

ayers rock, australia   UNESCO: uluru-kata tjuta national park     image by maxar technologies

 

sydney opera house, australia UNESCO: sydney opera house    image by nearmap

 

brazil, brazil UNESCO: brasilia   image by digital globe
palmanova, italy UNESCO: fortress town of palmanova image by dailyoverview
stonehenge, the UK UNESCO: stonehenge, avebury and associated sites image by copter shot (all images courtesy of overview)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *