31/10/2020

Μεταμφιέστηκε σε άντρα για να κάνει τον περίπλου του πλανήτη: Η πρώτη γυναίκα που γύρισε τον κόσμο

Η Γαλλίδα εξερευνήτρια και βοτανολόγος, Jeanne Baret, ήταν η πρώτη που διέσχισε τη θολή γραμμή των οριζόντων. Λέγεται ότι αυτή έφερε τη βουκαμβίλια στην Ευρώπη. 

Η Jeanne Baret γεννήθηκε, στις 27 Ιουλίου το 1740, στην κεντρική Γαλλία. Χάρη στην αγροτική ανατροφή της έγινε ικανή στον εντοπισμό φυτών και αναγνωρίστηκε ως ειδικός στη Φυτική Ιατρική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται για τον γνωστό βοτανολόγο, Philibert Commerson.

Όταν η Γαλλία οργάνωσε τον πρώτο περίπλου της Γης, το 1765, ο Commerson προσκλήθηκε ως βοτανολόγος της ομάδας. Οι γαλλικοί νόμοι απαγόρευαν τις γυναίκες σε πλοία, οπότε για να συμμετάσχει η Baret εμφανίστηκε ως άνδρας. Το ζευγάρι συνέλεξε πάνω από 6.000 δείγματα φυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πολλοί πιστώνουν στην Baret την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της βουκαμβίλιας, ενώ το πλήρωμα βρισκόταν στη Βραζιλία.

Πολλοί πιστώνουν στην Baret την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της βουκαμβίλιας, ενώ το πλήρωμα βρισκόταν στη Βραζιλία.

Στην Ταϊτή, το πλήρωμα την ανακάλυψε αλλά την «έσωσε» η μαγειρική της ικανότητα, την οποία και επαίνεσαν όλοι, οπότε η Bater παρέμεινε στο σκάφος, έως ότου το πλοίο θα επέστρεφε στη Γαλλία. «Θαυμάζω την αποφασιστικότητά της. Έχω λάβει μέτρα για να εξασφαλίσω ότι δεν θα έχει κάποια δυσάρεστη εμπειρία στο δικαστήριο. Ελπίζω ότι θα τη συγχωρέσουν για την παραβίαση των βασιλικών διαταγμάτων» έγραψε ο καπετάνιος του πλοίου.

Στον Μαυρίκιο ο Commerson αρρώστησε και η Baret έμεινε μαζί του για να τον φροντίσει. Μετά τον θάνατό του, παντρεύτηκε έναν Γάλλο στρατιώτη και το ζευγάρι επέστρεψε στην Γαλλία μαζί. Έλειπε μακριά για μια δεκαετία, σε μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της εποχής. H Baret πέθανε στις 5 Αυγούστου 1807.

Δείτε ένα βίντεο: 

Φωτό: YouTube