16/01/2021

Μαθητές λυκείου στην Κύπρο κατασκεύασαν τάβλι για άτομα με προβλήματα όρασης

Είναι από τις λίγες φορές που σε διακατέχει ο κόμπος στο στομάχι και αισθάνεσαι πολύ μικρός απέναντι σε δράσεις σπουδαίων παιδιών. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μόλις 16 ετών μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου, οι οποίοι κατασκεύασαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, τάβλι για τυφλούς. Ένα δώρο που ανήκει και στον μέντορά τους. Τον καθηγητή τους Πανίκο Στεφανή, ο οποίος έχει υποστεί σταδιακή τύφλωση.

Πανίκος Στεφανή, Καθηγητής
«Καταλήξαμε ότι ίσως ένα παιχνίδι θα ήταν καλό για να περνούν (τα άτομα αυτά) ευχάριστα τον χρόνο τους.. Είμαι περήφανος που έχω αυτούς τους μαθητές που κατανοούν το πρόβλημα μου. Ένα πρόβλημα δεν πρέπει να μας σταματά..»

Αν δεν ήσασταν τυφλός θα νιώθατε το ίδιο;
Δύσκολη ερώτηση. Πιθανόν να ένιωθα το ίδιο.

Ένα τυφλό άτομο είναι αδύνατον να παίξει κανονικό τάβλι. Έχοντας ως αφετηρία τον καθηγητή τους, έδωσαν το παν των δυνατοτήτων τους, χαρίζοντας ελπίδα στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Το παιχνίδι μεταξύ του καθηγητή και του μαθητή φαίνεται να εξελίσσεται σε ντέρμπι. 

Μαθητές μιλούν στον Alpha για τα συναισθήματα τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

«Νιώθουμε περήφανοι γιατί μπορέσαμε να βοηθήσουμε έτσι τον καθηγητή μας για να παίξουμε μαζί τάβλι.. Τα άτομα αυτά έχουν κάθε δικαίωμα να παίξουν.. δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω. Με πείσμα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».

«Είχαμε δυσκολία με τα ζάρια, δεν ξέραμε πώς να τα κάνουμε. Την Κυριακή που είχαμε πάει στη συνάντηση με τους τυφλούς μας έδωσαν τις ιδέες τους».

«Με την καθοδήγηση του καθηγητή μας καταφέραμε να κατανοήσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνανθρώποι μας».

«Οι άσπρες πέτρες έχουν προεξοχή για να αντιλαμβάνεται με την αφή του..βάλαμε τα διαχωριστικά για να μπορεί να μετρά..έχουμε δύο διαχωριστικά.. για να καταλαβαίνει τους αριθμούς», εξηγεί ο καθηγητής.

Ο καθηγητής παρόλο το πρόβλημα τύφλωσης είχε ασκήσει καθήκοντα στο στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Το παιχνίδι κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια του μαθήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Πηγή: alphanews