20/10/2020

Μαγιόρκα – Ταξίδι στο “μεγάλο νησί”

Η Μαγιόρκα είναι το μεγαλύτερο νησί της Ισπανίας και το 7ο στην Μεσόγειο. Πρωτεύουσα της είναι η Πάλμα με περίπου τον μισό πληθυσμό του νησιού, ο οποίος και σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 60 και μετά μαζί με την τουριστική έκρηξη στην Μαγιόρκα. Το 1960 το νησί δέχτηκε 500.000 τουρίστες ενώ το 1997 δέχτηκε 6.739.700 και το 2008, 23 εκατομμύρια άτομα περάσαν από το αεροδρόμιο και σχεδόν 1.5 εκατομμύρια έφτασαν από την θάλασσα. Το κλίμα είναι μεσογειακό με ήπιους και θυελλώδεις χειμώνες και καυτά, φωτεινά καλοκαίρια.
Πότε να πάτε

Η Μαγιόρκα διαθέτει καιρό με το χαρακτηριστικό μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και οι χειμώνες είναι αρκετά ήπιοι. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι περισσότερες παρατηρούνται κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη. Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου και ο θερμότερος μήνας θεωρείται ο Ιούλιος. Τους χειμώνες επικρατεί καλός καιρός και η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 11 βαθμούς, ενώ ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος. Όλες οι εποχές είναι ιδανικές για επίσκεψη στο νησί, ωστόσο η άνοιξη θεωρείται ίσως η ιδανικότερη, αφού προσφέρει πανέμορφες εικόνες της φύσης και της βλάστησης της Μαγιόρκα.


Αξιοθέατα

 
Παραλίες στη Μαγιόρκα
Mallorca Playas
Ο πραγματικός λόγος που χιλιάδες τουρίστες έρχονται στη Μαγιόρκα είναι οι παραλίες, ακόμα και αν (ως Έλληνας) είστε χορτασμένος από παραλίες, αν πάτε καλοκαίρι η ζέστη θα είναι τόσο ανυπόφορη που θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσετε μερικές μέρες στην παραλία γυροφέρνοντας μεταξύ της άμμου και της θάλασσας. Κοντά στο αεροδρόμιο θα βρείτε την Playa de Palma, μια τεράστια παραλία μήκους 6 χιλιομέτρων που είναι και η πιο διάσημη παραλία. Με ιδιωτικό μέσο μετακίνησης θα μπορέσετε να ανακαλύψετε πάρα πολλές παραλίες.

 
Καθεδρικός της Πάλμα
La Seu
Ο γιγαντιαίος καθεδρικός της Πάλμα στην Μαγιόρκα χτίστηκε πάνω από ένα Αραβικό τέμενος. Έχει 121 μέτρα μάκρος και 55 πλάτος ενώ σε ύψος αγγίζει τα 44 μέτρα. Αρχιτεκτονικά το στυλ του είναι Ισπανικό γοτθικό “levantino” με επιρροές από το Βορειοευρωπαϊκό γοτθικό στυλ. Ιδρύθηκε από των βασιλιά James I της Αραγωνίας το 1229 αλλά ολοκληρώθηκε πολλά χρόνια αργότερα το 1601. Το 1901 κατά την διάρκεια μιας μεγάλης αναστήλωσης του καθεδρικού, ο διάσημος αρχιτέκτονας Antoni Gaudí προσκλήθηκε να αναλάβει το έργο της αναστήλωσης. Αν και κάποιες απο της ως συνήθως extreme ιδέες του υλοποιήθηκαν, ο Gaudí αποσύρθηκε το 1914 μετά από μεγάλες διαφωνίες με τον κατασκευαστή.
Πρόσβαση: Ο καθεδρικός είναι ακριβώς στην κορυφή της παλιάς πόλης της Πάλμα από την πλευρά της θάλασσας, πολλή κοντά στο λιμάνι.

 
Παλιά Πόλη της Πάλμα
Palma Old City
Πίσω από των καθεδρικό, στην παλιά πόλη, θα βρείτε ένα λαβύρινθο από δρομάκια που θυμίζουν το Αραβικό παρελθών της περιοχής. Με εξαίρεση μερικούς δρόμους και πλατείες που επιτρέπετε η κίνηση των αυτοκινήτων, οι υπόλοιποι δρόμοι είναι πολύ στενοί, ήσυχοι και περιβάλλονται από μια μεγάλη ποικιλία από ενδιαφέροντα κτίρια. Η πλειοψηφία των κτιρίων είναι ιδιωτικά σπίτια, κάποια από τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό ως γκαλερί ή διακριτικά μουσεία. Στην παλιά πόλη βρίσκονται και το δημαρχείο (Ajuntament), η Μονή του καθεδρικού ναού και τα Αραβικά λουτρά (Banys Àrabs).

 
Σπήλαια του Δράκου
Caves of Drac
Οι σπηλιές του δράκου αναλήφθηκαν το 1930 σε ένα χωρίο στην ανατολική πλευρά του νησιού, το Porto Cristo. Οι σπηλιές αυτές έχουν μια από της μεγαλύτερες υπόγειες λίμνες στον κόσμο και της επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Υπάρχουν εκδρομές με λεωφορεία από όλα τα σημεία του νησιού για να δείτε τα σπήλαια, αν όμως είστε με ιδιωτικό μέσο μετακίνησης τότε αξίζει να ξοδέψετε και λίγη ώρα στο χωρίο Porto Cristo, που διαθέτει μια πανέμορφη παραλία και έχει και άλλα να προσφέρει εκτός από της σπηλιές του δράκου.

 
Μοναστήρι του Γιουκ
Santuari de Lluc
Το μοναστήρι αυτό και η προσκυνήματική περιοχή βρίσκονται στον δήμο Escorca στην βόρειο-δυτική Μαγιόρκα, σε μια λεκάνη με ύψος 525 μέτρων και περιβάλλεται από διάφορα υψηλά βουνά όπως το Puig de Massanella. Το μοναστήρι ιδρύθηκε των 13ο αιώνα όταν ένας ποιμένας βρήκε ένα άγαλμα της Παρθένας Μαρίας στην τοποθεσία. Ένα οικοτροφείο και πολυάριθμες τουριστικές εγκαταστάσεις είναι μέρος Lluc, καθώς η περιοχή είναι σίγουρα η πιο σημαντική προσκυνήματική περιοχή στην Μαγιόρκα. Πίσω από τα κτίρια του μοναστηρίου θα βρείτε ένα ενδιαφέρον βοτανικό κήπο και μια μικρή έκθεση με θέμα την “συντήρηση του περιβάλλοντος των βουνών της Μαγιόρκας”.

 
Αραβικά Λουτρά
Banys Àrabs
Τα Αραβικά λουτρά είναι από τα λίγα κτίρια που έχουν διατηρηθεί από το Αραβικό παρελθών της Πάλμα. Το μικρο, 2 δωματίων, τούβλινο κτίριο που κάποτε στέγαζε τα λουτρά χρονολογείτε από το 11ο αιώνα και ενδεχομένως ήταν μέρος του σπιτιού ενός μουσουλμανικού ευγενή. Το δωμάτιο με τα λουτρά έχει έναν θόλο με 5 στρογγυλά παράθυρα που αφήνουν το εκθαμβωτικό φως να περάσει στο δωμάτιο. Οι δώδεκα στήλες που κρατούν ψηλά το μικρό δωμάτιο λεηλατήθηκαν από μια προηγούμενη ρωμαϊκή κατασκευή. Τα λουτρά και οι κήποι είναι ανοιχτοί όλο τον χρόνο και η είσοδος κοστίζει 1.5 ευρώ.
Πρόσβαση: Περίπου 50 μέτρα μακριά από τον Καθεδρικό βρίσκεται ο ήσυχος δρόμος Calle Serra από και θα βρείτε τα Αραβικά λουτρά.

 
Κάστρο Μπελβέρ
Castell de Bellver
Το κάστρο Μπελβέρ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα κάστρα, καθώς είναι απολύτως κυκλικό. Είναι γοτθικό και χτίστηκε το 14ο αιώνα από το βασιλιά James II της Μαγιόρκα. Εκτός από το κάστρο που είναι κυκλικό, κυκλικοί είναι και οι πύργοι του. Στο κέντρο του κάστρου, στην εσωτερική του αυλή δηλαδή, υπάρχει πηγάδι γεγονός που έκανε το κάστρο αυτόνομο για αρκετά μεγάλο διάστημα. Έχει υπάρξει φυλακή κατά το 18ο έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Σήμερα στο κάστρο λειτουργεί το Μουσείο Ιστορίας της πόλης της Μαγιόρκα.

 
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ες Μπαλουαρντ»
Es Baluard
Το “Ες Μπαλουάρντ” ιδρύθηκε το 2004 και εκθέτει έργα καλλιτεχνών από τις Βαλεαρίδες νήσους ή που κάποια στιγμή οι ίδιοι ή τα έργα τους είχαν σχέση με τα νησιά. Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις υπάρχουν πολύ συχνά περιοδικές εκθέσεις πολύ σημαντικών παγκοσμίως καλλιτεχνών. Στεγάζεται σε ένα φρούριο του 16ου αιώνα και λειτουργούν και εργαστήρια με σκοπό να έρθουν σε επαφή οι επαγγελματίες καλλιτέχνες με νέες τεχνικές και μεθόδους. Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο με τα λεωφορεία 1, 2, 3, 5, 7 και 46, καθώς και την πολιτιστική γραμμή 50.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *