04/03/2021

Μέσα στην ανατριχιαστική πόλη-φάντασμα της Τενερίφης: Χτίστηκε αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ [εικόνες & βίντεο]

Η Τενερίφη είναι γνωστή για το απίστευτο ηφαιστειακό της τοπίο και χαρακτηρίζεται ως «το νησί της αιώνιας άνοιξης».

Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχει και μια τρομακτική πλευρά του νησιού, λόγω μιας πόλης -φάντασμα. Ο λόγος για το Sanatorio de Abona, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, το οποίο σχεδιάστηκε το 1943 ως αποικία λεπρών.

Μετά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο στη δεκαετία του 1930, υπήρχαν περίπου 200 κρούσματα λέπρας στην Τενερίφη. Η μόνη θεραπεία ήταν η απομόνωση των ασθενών καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη θεραπεία εκείνη την περίοδο.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας José Enrique Marrero Regalado σχεδίασε έναν σταθμό καραντίνας για να στεγάσει ασθενείς και αξιωματούχοι διάλεξαν ένα απομακρυσμένο σημείο στην ακτή για τη μικρή πόλη. Πίστευαν ότι ο ζεστός θαλασσινός αέρας θα βοηθούσε να κρατήσει τα βακτήρια στον κόλπο.

Το Sanatorio de Abona έρημο

Η κοινότητα σχεδιάστηκε με σκοπό να έχει 40 κτίρια, όπως μια εκκλησία, ένα νοσοκομείο, ένα κρεματόριο και ένα συγκρότημα διαμονής. Ωστόσο, το 1945, πριν ολοκληρωθεί η πόλη, εντοπίστηκε μια αποτελεσματική θεραπεία της λέπρας.

 

Η ανακάλυψη της δαψόνης, ενός φαρμάκου που σκοτώνει τα βακτήρια, κατέστησε το σανατόριο ξεπερασμένο, το εργοτάξιο σταμάτησε, ενώ τα ημιτελή κτίρια εγκαταλείφθηκαν.

Στη δεκαετία του 1960, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο και υπήρχαν σχέδια για την ανάπτυξή του σε θέρετρο αφού ένας Ιταλός εργολάβος αγόρασε τη γη, αλλά η ανάπτυξη δεν προχώρησε.

Η εκκλησία του Sanatorio de Abona

Σήμερα το Sanatorio de Abona χρησιμεύει ως τουριστικό αξιοθέατο και έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και φεστιβάλ, με διάφορα γκράφιτι να κοσμούν πλέον πολλά από τα κτίρια.

Το Sanatorio de Abona από ψηλά

Ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Τζακ επισκέφτηκε την πόλη-φάντασμα το 2013 και είπε ότι «εκπέμπει έναν ελαφρώς ενοχλητικό αέρα».

«Το άλλο περίεργο πράγμα για την πόλη-φάντασμα είναι ότι κάθεται σαν μια σκιά δίπλα σε αυτό που είναι πραγματικά μια νεωτεριστική εξέλιξη στο Abades στην ακτή του Arico. Αν μη τι άλλο, με την εκκλησία της, η πόλη-φάντασμα μοιάζει περισσότερο με μια πραγματική πόλη από τον μικρό οικισμό που βρίσκεται κάτω από αυτήν», έγραψε μέσω του The Real Tenerife.

iefimerida