02/03/2021

Λειτουργία Ελιά: Πώς Η Ελλάδα Σώζει Αιώνες-Παλιά Δέντρα Από Την Καταστροφή (Video)

Περισσότερα από 500 ελαιόδεντρα, μερικά από τα οποία είναι αιώνων, έχουν σωθεί μέχρι στιγμής από τις σχεδόν άγνωστες προσπάθειες της ERGOSE.

Η ERGOSE είναι θυγατρική εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων, και ο ρόλος της είναι η κατασκευή και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Από το 2014, η εταιρεία συντονίζει τις προσπάθειές της με τις τοπικές αρχές για τη διάσωση σεβαστών ελιών.

Γιατί είναι σημαντική η ελιά;
Η ελιά έχει συνδεθεί με την Ελλάδα εδώ και χιλιετίες.

Συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, καθώς και την ελπίδα της ανάστασης και της ευημερούσας ζωής. Το καθαρά μεσογειακό ελληνικό τοπίο είναι γεμάτο με ελαιόδεντρα και οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των αιώνων συνδέονται άρρηκτα με αυτό το φυτό.

Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά ήταν ένα από τα δύο από τα πιο σεβαστά μυθικά δέντρα, μαζί με τη βελανιδιά.

Αυτή η βαθιά ριζωμένη αγάπη και σεβασμός που έδειξαν οι Έλληνες έχει επιβιώσει κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα
Δεδομένου ότι η εταιρεία ERGOSE είναι υπεύθυνη για την επέκταση και τη συντήρηση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και πρέπει να αποφασίσει εάν πρέπει να κόψει και να καταστρέψει μια ελιά για να κάνει τη δουλειά της;

Η απάντηση είναι απλή για το ERGOSE, θα προτιμούσε να αναφυτεύσει τα ελαιόδεντρα παρά να τα καταστρέψει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότερα από 500 ελαιόδεντρα έχουν ξεριζωθεί, μεταφερθεί προσεκτικά και ξαναφυτευτεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόσφατα, η εταιρεία κατάφερε να σώσει μια ελιά τεσσάρων αιώνων από ένα εργοτάξιο στο λιμάνι της Πάτρας, στη Δυτική Ελλάδα. Η απόφαση ήταν εύκολη: Μεταφέρετε προσεκτικά το δέντρο και φυτέψτε το σε ένα πάρκο κάπου αλλού στη χώρα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής τον Ιούλιο του 2018 όχι μόνο σκότωσαν ανθρώπινες ζωές, αλλά ήταν μια περιβαλλοντική καταστροφή που κατέστρεψε το τοπίο στον Μαραθώνα, μια από τις πιο διάσημες γωνιές της Αττικής.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, η ελπίδα επέστρεψε σε αυτό το σημαντικό μέρος: Πάνω από 60 ελιές φυτεύτηκαν στις πόλεις του Μαραθώνα και της Ραφήνας, τα μέρη που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά.

Όλα αυτά τα δέντρα θα είχαν καταστραφεί εάν δεν ήταν για τις προσπάθειες της ERGOSE να διατηρήσει και να σώσει τις ελιές.

.greekreporter