20/01/2021

Λίμνη Βαϊκάλη: Ρωσίδα κολυμβήτρια κολύμπησε 85 μέτρα κάτω από τον πάγο χωρίς στολή κατάδυσης – Βίντεο

Ένα απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ φέρεται να έκανε η Ρωσίδα κολυμβήτρια Εκατερίνα Νεκράσοβα, καθώς κατάφερε να κολυμπήσει για 85 μέτρα κάτω από 25 εκατοστά πάγου στη λίμνη Βαϊκάλη. (βίντεο)

Η Ρωσίδα κολυμβήτρια Εκατερίνα Νεκράσοβα κολύμπησε στην παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη σε μια απόσταση 85 μέτρων για ενάμισι λεπτό χωρίς στολή και βατραχοπέδιλα.

 

Η ατρόμητη 40χρονη κολυμβήτρια χρειάστηκε μόλις 1,5 λεπτό για να κάνει την απόσταση με μια ανάσα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 70 μέτρα και το είχε ο Νοτιοαφρικανός Άμπερ Φίλαρι στη Νορβηγία πέρυσι.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως η θερμοκρασία ήταν -22 °C και η Νεκράσοβα βούτηξε στα παγωμένα νερά χωρίς να φοράει προστατευτική στολή ή βατραχοπέδιλα.

Το ρεκόρ καταγράφηκε στο πλαίσιο του ετήσιου event «Χριστούγεννα στη λίμνη Βαϊκάλη» που διοργανώνεται ετησίως από τις τοπικές αρχές.

Ακόμα πάντως δεν έχει γίνει γνωστό το αν το ρεκόρ θα καταγραφεί επίσημα από τα ρεκόρ Γκίνες.

Λίμνη Βαϊκάλη – Η βαθύτερη στον κόσμο και από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη Γη

Η Βαϊκάλη είναι λίμνη που βρίσκεται στη νότια Σιβηρία ανάμεσα στην Περιφέρεια Ιρκούτσκ στα βορειοδυτικά και την Μπουριατίγια.

Στις 29 Ιουλίου του 2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με βαθυσκάφος, πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά. Αποκαλύφθηκε ότι η λίμνη έχει βάθος 1.680 μέτρα, πολύ περισσότερο απ’ όσο πίστευαν μέχρι τότε οι επιστήμονες. Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά).

Η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468 τ. χλμ. (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου). Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ.

Δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα, ενώ από αυτήν ξεκινά ο ποταμός Ανγκάρα, το κυριότερο υδάτινο ρεύμα από όσα σχηματίζουν τον ποταμό Γενισέι. Στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.

Οι Μογγόλοι θεωρούν τη λίμνη Βαϊκάλη ως «ιερή θάλασσα» και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν πνεύματα.

sputniknews, athensvoice

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *