21/01/2021

Λέοναρντ Κοέν: «Η Φλόγα» είναι το τελευταίο δώρο του στους ρομαντικούς αυτού του πλανήτη

Γεννημένος το 1934 στο Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών στο Λος Άντζελες, ήταν ένας τροβαδούρος ο οποίος μεσουράνησε επί πολλές δεκαετίες στο μουσικό στερέωμα, γράφοντας στίχους και τραγούδια τα οποία αγαπήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ξέχασε ποτέ την ποίηση και την ποιητική του ιδιότητα.

Aδημοσίευτα ποιήματα, ανέκδοτα σημειωματάρια, αλλά και τα mails που αντάλλαξε το τελευταίο εικοσιτετράωρο της ζωης του με τον φίλο του Peter Scott, περιλαμαβάνονται στο βιβλίο που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, σε επιμέλεια του γιου του Άνταμ Κοέν

Από την ποίηση ξεκίνησε, με τις ποιητικές συλλογές «Let Us Compare Mythologies» (1956), «’The Spice-Box of Earth» (1961) και «Flowers for Hitler» (1964), και στην ποίηση επέστρεψε με τη «Φλόγα», το βιβλίο που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του σε επιμέλεια του γιου του Άνταμ Κοέν. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη από τις εκδόσεις Gutenberg.

Όπως σημειώνουν οι επιμελητές της αγγλόφωνης έκδοσης Robot Fage και Alexandra Pleshoyano, ο τόμος συμπεριλαμβάνει ποιήματα και στίχους οι οποίοι εκπροσωπούν φάσεις του έργου του αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1970 και φτάνοντας μέχρι και την εποχή λίγο πριν από τον θάνατό του.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται 63 ποιήματα, που ο Κοέν είχε ξεχωρίσει προσεκτικά από έναν πολύχρονο όγκο της αδημοσίευτης δουλειάς του. Ύστερα, υπάρχουν ποιήματα που έγιναν τα τραγούδια των τελευταίων τεσσάρων άλμπουμ του. Κι ακόμα, μια επιλογή από τα ανέκδοτα σημειωματάριά του.

Από έφηβος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, ο Κοέν έγραφε τα πιο διαφορετικά πράγματα σε χαρτάκια που βρίσκονταν παντού, ακόμα και στο ψυγείο, όπως μαρτυρεί ο γιος του. Αποτελούν κι αυτά τα σκόρπια σημειώματα ποιήματα και στίχους – κάποιους από αυτούς, μάλιστα, μερικές φορές παραλλαγμένους, ο Κοέν τούς είχε βάλει και σε τραγούδια του.

Το υλικό συμπληρώνεται με την ομιλία του κατά την απονομή του ισπανικού Βραβείου του Πρίγκιπα των Αστουριών, καθώς και με πλήθος σκίτσα, που είναι οι αυτοπροσωπογραφίες του. Σε όλα αυτά οι επιμελητές πρόσθεσαν τα mails που αντάλλαξε το τελευταίο εικοσιτετράωρο της ζωης του με τον φίλο του Peter Scott.

Πηγή: protothema