02/03/2021

Κορωνοϊός: 5.000 μάσκες σε νοσοκομεία από Θεσσαλονικείς startuppers

Startuppers και επιστήμονες της πόλης δημιούργησαν μια ομάδα που σε μόλις λίγες ημέρες κατάφερε να κατασκευάσει χιλιάδες προστατευτικά.

Πέντε χιλιάδες προστατευτικά προσώπου θα παραδώσουν σήμερα στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης οι εθελοντές της δράσης «COVID-19 Response Greece» η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. 

Πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας ήταν η παραγωγή προστατευτικών μασκών που θα προσφέρουν μια εξτρα προστασία στους ιατρούς και νοσηλευτές. Τον σχεδιασμό ανέλαβαν οι ιδρυτές της AidPlex, βραβευμένης start up που έχει επιτυχώς ασχοληθεί με ιατρικό εξοπλισμό, Χάρης Γερεμτζές και Δημήτρης Μουστάκας, καθώς και ο Θεόδωρος Αλέξανδρος Μαριόγλου του Project: Veltio. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, η ομάδα ετοίμασε δύο μάσκες τις οποίες δοκίμασε στα νοσοκομεία ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης που ενέκρινε το σχέδιο και την εφαρμογή των προστατευτικών μασκών.

Έπειτα, σε συνεργασία με εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, η ομάδα κατασκεύασε 5.000 μάσκες τις οποίες και θα παραδώσει αισίως σήμερα.

«Ξέραμε ότι υπήρχε δυνατή ομάδα στο OK!Thess αλλά δεν περίμενα να καταφέρουμε να διαθέσουμε σε λίγες ημέρες τόσα χιλιάδες προστατευτικά προσώπου», τόνισε μιλώντας στη voria.gr ο συνιδρυτής της AidPlex, κ. Μουστάκας. Όπως είπε ο ίδιος, βασική πρόκληση ήταν η μάσκα να γίνει από ένα υλικό το οποίο θα είναι ευρέως διαθέσιμο την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις στην προμήθεια πρώτων υλών. Οι μάσκες που σχεδίασαν οι startuppers φτιάχνονται από ένα φθηνό υλικό το οποίο μπορεί να βρεθεί σε μεγάλη επάρκεια και χρησιμοποιείται στο packaging. Σύμφωνα με το κ. Μουστάκα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η μέθοδος του 3D Printing γιατί θα ήταν πιο αργή από την τεχνολογία του εργοστασίου που τελικά επιλέχθηκε.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς που πράγματι αντιμετωπίζουν πολύ σκληρές συνθήκες συνεισφέροντας ο καθένας κάτι σχετικό με την ειδικότητά του. Χρειάστηκε αρκετή δουλειά από όλους μας ξεχωριστά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Μουστάκας εκφράζοντας τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση που αισθάνονται όλοι. «Αυτό που σε γεμίζει όταν κάνεις εθελοντισμό, είναι ότι βάζεις και εσύ το λιθαράκι σου για να γίνει κάτι καλό», τόνισε.

Η ομάδα δεν θα σταματήσει στα προστατευτικά προσώπου. Στόχος είναι να προχωρήσει στην κατασκευή συσκευών μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού για νοσηλευόμενους, σύστημα online self-assessment & remote monitoring για όσους παρουσιάζουν πιθανά συμπτώματα και μάσκες προστασίας αναπνοής. Προκειμένου να τα πετύχει όλα αυτά, μάλιστα, καλεί όποιον έχει διάθεση, κατάρτιση και χρόνο να συμβάλλει στη συλλογική αυτή προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία.

«Το υγειονομικό προσωπικό, ειδικοί επιστήμονες και μηχανικοί όλων των κλάδων, ειδικοί παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν. Τέλος, είναι σημαντική η πρόσβαση σε υλικοτεχνική υποδομή από εταιρείες, ιδιώτες και φορείς όπως και η υποστήριξη για τις ανάγκες παραγωγής και διανομής», αναφέρει η εθελοντική πρωτοβουλία.

 

Πηγή: voria