24/01/2021

«Καραβάκι», η παλιά ελληνική παράδοση της διακόσμησης καραβιών – όχι των δέντρων – τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα συνδέονται σε όλο τον κόσμο με την αρχαία παράδοση της διακόσμησης ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου με αμέτρητα στολίδια και όμορφα φώτα. Ωστόσο, ένα παλιό παραδοσιακό έθιμο στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας υπαγορεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να διακοσμούν μια βάρκα και όχι ένα αειθαλές δέντρο τα Χριστούγεννα.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα σχεδόν κάθε ελληνική πόλη και νοικοκυριό στολίζει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, υπάρχουν ακόμη αρκετοί δημόσιοι χώροι στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να δει ένα χριστουγεννιάτικο σκάφος ακριβώς δίπλα σε ένα δέντρο.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης κοσμούσε ένα από τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα σκάφη στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτή η παράδοση διακόπηκε πριν από λίγα χρόνια.

Η παράδοση του «Καραβάκι», που είναι ελληνική για το «μικρό καράβι», είναι βαθιά ριζωμένη στους λαϊκούς δρόμους μιας χώρας με συμβιωτική σχέση με τη θάλασσα.

Στην πραγματικότητα, είναι ασφαλές να πούμε ότι σε πολλά ελληνικά νησιά, τα διακοσμημένα σκάφη Τα Χριστούγεννα παραμένουν το πιο δημοφιλές σύμβολο αυτής της όμορφης περιόδου διακοπών.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας γνωστός λόγος για τον οποίο πολλοί Έλληνες παραδοσιακά στολίζουν μια βάρκα Τα Χριστούγεννα παρά ένα δέντρο.

Η πιο εύλογη εξήγηση θα ήταν ότι οι κάτοικοι των νότιων νησιών του Αιγαίου απλώς δεν είχαν συνηθίσει στα δέντρα.

Τα νησιά τους είναι ξηρά, ξηρά μέρη όπου τα μόνα δέντρα που μπορούν να βρεθούν είναι κοντοί, θαμνώδεις θάμνοι ή ίσως ένα περίεργο άγριο ελαιόδεντρο.

Κάπου εκεί έξω, οι άντρες τους πολεμούσαν τις θυελλώδεις θάλασσες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για να μπορέσουν να φέρουν πίσω στο σπίτι τους τα απαραίτητα φορτία ψαριών. Ήταν μήνες γεμάτοι προσδοκίες, ελπίδες και προσευχή για την ασφαλή επιστροφή των ναυτικών.

Η χαρά που έβλεπαν επιτέλους τις βάρκες των αγαπημένων τους να επιστρέφουν και να πλησιάζουν τις γνωστές ακτές έκανε τις γυναίκες του νησιού να γιορτάζουν με ανακούφιση.

Σήμερα, τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας εξακολουθούν να διακοσμούν ιστιοφόρα στους δημόσιους χώρους τους
Αυτό ίσως ήταν το πώς το ιστιοφόρο έγινε σύμβολο τιμής αυτών των γενναίων ανδρών, κατά τη διάρκεια της πιο όμορφης χρονιάς.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες εξηγήσεις σχετικά με το γιατί οι Έλληνες που ζουν κοντά στη θάλασσα διακοσμούν βάρκες Τα Χριστούγεννα

Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι ότι τα σκάφη είναι διακοσμημένα λόγω του εορτασμού του Αγίου Νικολάου την ημέρα της γιορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε αυτή η όμορφη παράδοση, αλλά κατά κάποιον τρόπο κατάφερε να επιβιώσει αυτούς τους πολλούς αιώνες και εξακολουθεί να διατηρείται ζωντανή σε πολλά μέρη της χώρας.

Πηγή: greece.greekreporter, Prototupo