21/01/2021

Καλημέρα, Τζορτζ! Εδώ είναι μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το όνομά σας

” Όπου Γιώργος και Μάλαμα,” λένε οι  Έλληνες, εννοώντας πως όπου υπάρχει ένας Γιώργος, μόνο καλά μπορεί να κάνει.

Ο Γιώργος ή ο Γιώργος ή ο Γεώργιος (Γιώργος ή Γεώργιος) είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό ανδρικό όνομα και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο στις 23 Απριλίου. Ο Άγιος Γεώργιος είναι επίσης ο προστάτης του ελληνικού στρατού.

Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα και θρύλοι για το όνομα που δεν γνωρίζουν όλοι όσοι πηγαίνουν με αυτό το όνομα. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου ορίζεται στις 23 Απριλίου, ημερομηνία του θανάτου του. Ωστόσο, όταν αυτή η ημερομηνία εμπίπτει στη Σαρακοστή, η γιορτή μεταφέρεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Η παραδοσιακή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο άλογό του να σκοτώνει το δράκο έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τη μυθική ιστορία του Μπελερόφον, γιου του Ποσειδώνα και της βασίλισσας της Κορίνθου, που σκότωσε τη Χίμαιρα, το μεταλλαγμένο τέρας που είχε το κεφάλι λιονταριού και έριξε φλόγες. Ο νεαρός Bellerophon κατάφερε να σκοτώσει το θηρίο με το δόρυ του.

Οι ρίζες του ονόματος είναι προφανώς ελληνικές. Είναι από Γη και Έργο, που σημαίνει γη και έργο. Ουσιαστικά ο Γεώργιος είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται στη γη, ή αγρότης. Σύμφωνα με την αγγλική Wikipedia, το όνομα προέρχεται από την αρχαιότητα όταν οι Έλληνες λάτρευαν τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Η λέξη εμφανίστηκε στα έργα του Αριστοφάνη. Αποδόθηκε επίσης στον Δία («Δίας Γεώργιος»), καθώς ένα από τα καθήκοντα του θεού ήταν η προστασία των καλλιεργειών.

Ως ιστορικός άνθρωπος, ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 280 μ.Χ., γιος ενός Έλληνα ευγενή από την Καππαδοκία. Έγινε μάρτυρας το 303 και αυτό τον κέρδισε «δημοτικότητα» στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σε νεαρή ηλικία, ο Γιώργος προσχώρησε στο ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε για την τόλμη του, αλλά όταν ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη, ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξοργίστηκε και τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, μαχαιρώνοντας και τη σάρκα του σχισμένη τροχός με προσαρτημένα μαχαίρια, στη συνέχεια ρίχτηκε σε λάκκο με ασβέστη φορώντας μεταλλικά παπούτσια και τελικά αποκεφαλίστηκε στις 23 Απριλίου 303. Αργότερα, δημιουργήθηκαν θρύλοι γύρω από το όνομά του, με κυρίαρχο να είναι η νίκη ενάντια στον δράκο που φρουρούσε ένα σιντριβάνι στη Λιβύη.

Στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο μια παροιμία με το όνομα Γιώργος. «Opou Giorgos kai malama», λένε οι Έλληνες, που σημαίνει ότι οπουδήποτε υπάρχει George, μπορεί να κάνει μόνο καλά πράγματα.

Υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο που απαντούν με το όνομα του Γιώργου. Ο Γιώργος ακολουθεί τη δημοτικότητά του με τα ονόματα: Δημήτρης, Κώστας, Γιάννης και Νίκος.

Στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ είναι το 166ο πιο δημοφιλές όνομα και ήταν μεταξύ των πέντε πιο δημοφιλών πριν από έναν αιώνα, πιθανότατα λόγω του πρώτου προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον. Στη Βρετανία, το όνομα έγινε ακόμη πιο δημοφιλές από τον 18ο αιώνα και μετά, όταν ο Βασιλιάς Τζορτζ στέφθηκε Βασιλιάς. Σημειώστε, ωστόσο, ότι το αγγλικό όνομα “George” δίνεται (λιγότερο συχνά) και στις γυναίκες.

Ας δούμε πώς καλείται ο Γιώργος σε άλλες γλώσσες: Αγγλικά: George, Αραβικά: Girgis, Basque: Gorka, Bulgarian: Georgi, French: Georges, German: Georg, Jörg, Jürgen, Jörgen, Georgian: გიორგი (Giorgi), Danish: Jørgen , Εσθονικά: Ισπανικά, Πορτογαλικά: Jorge, Ιταλικά: Giorgio, Καταλανικά: Jordi, Λιθουανικά: Jurgis, Νορβηγικά: Jørgen, Georg, Ολλανδικά: Joris, Sjors, Ουγγρικά: György, Πολωνικά: Jerzy, Πορτογαλικά: Jorge, (Yury), Yegor , Σλοβακικά: Juraj, Σουηδικά: Göran, Jörgen, Örjan, Georg, Czech: Jiří, Finnish: Jyrki, Yrjö.

Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά στην αριθμολογία και το όνομα George. Ο Γιώργος είναι 1, που σημαίνει ότι έχει την προσωπικότητα ενός ηγέτη, επιβάλλει, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, είναι αποφασισμένος, αλλά ταυτόχρονα είναι εγωιστής.

greece.greekreporter