23/10/2020

Κίνηση-ματ την πιο κρίσιμη ώρα: Το δυνατό χαρτί της Ελλάδας που ανατρέπει τα σχέδια του Ερντογάν

“Δώρο” την πιο κρίσιμη στιγμή

Δυνατό χαρτί της Ελλάδας: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποτιμά συνεχώς την Ελλάδα. Ο ίδιος επιθυμεί να ισχυροποιήσει τη θέση του εντός της Τουρκίας. Όμως, η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν έφερε τα πάνω κάτω. Ο ίδιος ανέφερε πως θα ακολουθήσει, όσο διαρκέσει το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Emmanuel Macron

19 ώρες πριν

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.

Δυνατό χαρτί της Ελλάδας: Τι αντιλαμβάνεται, ο Εμανουέλ Μακρόν

Η παραπάνω ανάρτηση δεν είναι κάποιο hoax ή κάποιο χακάρισμα της σελίδας του Γάλλου Προέδρου. Είναι ανάρτησή του στα ελληνικά στη σελίδα του. Παίρνει θέση στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Δύο χωρών που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τόξο. Αποτελούν χρόνια συνεργατικές δυνάμεις της Γαλλίας.

Το παράξενο δεν είναι βέβαια ότι στηρίζει δύο χώρες που ανήκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ε.Ε. Το αξιοσημείωτο είναι ο τρόπος που το κάνει. Με τη φράση του «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» να αποτελεί το σημείο-κλειδί. Όπως πολλά μπορούν να ειπωθούν και για το ότι επιλέγει να τοποθετήσει πρώτα την Κύπρο και μετά την Ελλάδα.

Δεν θα ήταν άστοχο να υποστηριχθεί πως ο Μακρόν δεν προβαίνει σε τέτοια ανάρτηση μόνο και μόνο για να δείξει στήριξη στις δύο χώρες. Το κάνει γιατί αντιλαμβάνεται τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ευρώπη άφηνε ανεξέλεγκτο τον Ερντογάν. Επιπλέον, αντιλαμβάνεται την υπόθεση της ελληνικής ΑΟΖ στην τύχη της. Το κάνει γιατί θεωρεί πως είναι μια τεράστια ευκαιρία η Ευρώπη να ενώσει πιο γρήγορα τα σπασμένα της κομμάτια. Μετά από μια δεκαετία κρίσεων και μετά την πανδημία που οδήγησε σε μια σχετική σύμπνοια ως προς την οικονομική ένεση στις χώρες-μέλη της.

Διπλωματική αντίσταση της Ευρώπης

Σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία άλλες κι άλλες χώρες διατηρούν μια πολύ μετριοπαθή στάση και στέκονται ανεξήγητα σε μια ουδετερότητα, οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στην ανάρτηση του Μακρόν αποτελούν την πρώτη διπλωματική σθεναρή αντίσταση της Ευρώπης απέναντι στον Ερντογάν. Φυσικά είναι δώρο για την Ελλάδα και την Κύπρο. Εκείνες βλέπουν ότι δεν είναι μόνες τους. Μπορούν να πατήσουν πάνω σε αυτή τη ρητορική, ώστε οι δύο κυβερνήσεις να γίνουν πιο επιθετικές προς την Τουρκία.

Παράλληλα, ίσως αυτή η δημόσια στήριξη να αποτελέσει και το εφαλτήριο για να οδηγηθούμε σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης και μια υποχώρηση του τουρκικού στόλου, αφού, ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως το πλάνο του Ερντογάν είναι όντως μια σύρραξη, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να την επιχειρούσε απέναντι και στον ισχυρό γαλλικό στρατό. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ο Μακρόν από την ελληνική πλευρά ως μοχλός πίεσης και προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις και να υψώσουν απροσπέλαστο τείχος όλοι μαζί απέναντι στον Ερντογάν

Σε αυτό το σημείο αξίζει και μια άλλη ανάγνωση σχετικά με τον Μακρόν. Από την πρώτη στιγμή φάνταζε ως το χρυσό μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής, σε μια περίοδο λαϊκισμού και ανόδου της ακροδεξιάς. Παρόλα αυτά, στη διάρκεια της διακυβέρνησής του είναι που υπήρξαν οι πιο έντονες αντιδράσεις του γαλλικού λαού στην κοινωνική ανισότητα και εμφανίστηκαν μεγάλα διαστήματα κοινωνικών αναταραχών.

Αρετές που θα εμπνεύσουν

Τη στιγμή όμως που στα του κράτους του ίσως να μην μπορεί να εμπνεύσει στον βαθμό του προσδοκώμενου το έθνος του, το ευρωπαϊκό και διεθνές του προφίλ είναι από τα πιο ισχυρά στην παγκόσμια πολιτική και δείχνει αρετές που θα μπορούσαν σίγουρα να εμπνεύσουν τους λαούς της Ευρώπης.

Κι αυτή είναι μια οπτική που χρήζει περαιτέρω διεργασίας στον καθένα μας σχετικά με την αντίληψη που έχουμε για τους πολιτικούς όταν αυτοί δεν ορίζουν τις τύχες μας, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτή για τους πολιτικούς που αποφασίζουν για εμάς και στο κάτω κάτω της γραφής κάποιοι τους επέλεξαν.

Τέλος, έρχεται να καταδείξει ξανά αυτό που συμβαίνει σε επίπεδο διπλωματίας-πολιτικής, ότι κανείς μας δεν θα είναι ποτέ σε θέση να δει τη μεγάλη εικόνα και να δημιουργήσει στο μυαλό του μια, έστω, πιθανή αλληλουχία πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων με ρασιοναλιστικές περγαμηνές. Το μόνο που μπορούμε είναι να δούμε το εμφανές που στην προκειμένη είναι ότι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηγέτες του κόσμου έλαβε θέση δίπλα μας με σκοπό, πρωτίστως, να μειώσει κάθε πιθανότητα σύγκρουσης στρατιωτικών δυνάμεων!

enimerotiko

 

.