20/01/2021

Κάστρο κρέμεται στην άκρη του γκρεμού

Δεν το λένε άδικα «Φωλιά Χελιδονιού»…

Η αρχική δομή ήταν ένα μικρό ξύλινο εξοχικό σπίτι, το οποίο είχε κατασκευαστεί με εντολή ενός Ρώσου στρατηγού γύρω στο 1895. Ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα το εξοχικό πέρασε στην κυριότητα του Α.Κ. Τόμπιν (A.K. Tobin), ενός γιατρού του τσάρου. Το «Swallow’s Nest» είναι σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν βράχο με θέα τη θάλασσα της Κριμαίας, έξω από την πόλη Γκράσπα (Gaspra) και είναι ένα απομεινάρι της αυτοκρατορικής Ρωσίας.

Το σπίτι άλλαξε ξανά τα χέρια αργότερα, και αγοράστηκε από τον Μπαρόν φον Στίγκελ (Baron von Stiengel), ο οποίος το κατεδάφισε και το αντικατέστησε με το νεογοτθικό αρχοντικό, το οποίο μένει ακόμα και σήμερα.

Photo Credit A.Savin

Αν και αρχιτεκτονικά χαρακτηρίζεται ως κάστρο, δεν είναι κάστρο με την πραγματική έννοια της λέξης. Δεν ήταν χτισμένο για να στεγάσει και να προστατεύσει τους ενοίκους του, με τους πυργίσκους και τα τείχη να είναι περισσότερο για επίδειξη, παρά για οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή.

Όταν κάποιος κοιτάξει για πρώτη φορά τη «Φωλιά του Χελιδονιού», είναι δύσκολο να μην θαυμάσει αντοχή του κτιρίου.

Είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου με τμήματα από τα μπαλκόνια και τις βεράντες να εκτείνονται πέρα ​​από την επιφάνεια του και να βρίσκονται, κυριολεκτικά, στον αέρα.

Photo Credit DDima

Το κάστρο είχε αντέξει σε ένα μεγάλο σεισμό (6-7 στην κλίμακα Ρίχτερ) που έπληξε την περιοχή το 1927. Αν και το ίδιο το κτίριο δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ο βράχος εμφάνισε μια τεράστια ρωγμή και η «Φωλιά» έκλεισε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, επειδή θεωρήθηκε δομικά ανασφαλής.

Το 1968, άρχισαν ανακαινίσεις στο κτίριο, σε μια προσπάθεια να γίνει κατοικήσιμο ή τουλάχιστον επισκέψιμο. Οι μηχανικοί εισήγαγαν μια μεγάλη πλάκα από σκυρόδεμα στο βράχο, που βοήθησε να κλείσει η ρωγμή, την οποία άφησε ο σεισμός.

Λόγω της αρχιτεκτονικής του, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε στα εξωτερικά πλάνα πολλών σοβιετικών ταινιών.

Photo Credit Hamerani

Photo Credit Grigory Gusev