19/04/2021

Ιούλιος Βερν : Ό,τι κάνεις για λεφτά, το κάνεις άσχημα

Ο Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας, ο οποίος έκανε το “γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες” – Βίντεο
Έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου του 1905.

Από τα πρώτα ονόματα ξένων συγγραφέων που άκουσα και διάβασα βιβλία τους, ήταν αυτό του Ιούλιου Βερν. Θυμάμαι, μάλιστα, πόσο μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει το όνομά του. Για κάποιο λόγο – το πιθανότερο εξαιτίας του αριστουργήματός του “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”– είχα συνδέσει το όνομά του με τα ταξίδια…

Ήταν ένας από τους κορυφαίους Γάλλους συγγραφείς που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής  φαντασίας. Και ποιός δεν γνωρίζει… τα μυθιστορήματά του όπως το “Ταξίδι στο Κέντρο της Γης”, , “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα”, “Μυστηριώδης Νήσος”. Ή τους ήρωές του όπως τονΦιλέα Φογκ και τον Κάπτεν Νέμο που εξάπτουν τη φαντασία όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την Άγκαθα Κρίστι, είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο. 

Είναι εντυπωσιακό ότι ο Ιούλιος Βερν έγραψε για αεροπορικά και διαστημικά ταξίδια πριν ακόμα εφευρεθούν τα αεροπλάνα.

Ήρθε στον κόσμο στις 8 Φεβρουαρίου του 1828 σε μια παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού στη, στη Ναντ. Όταν ήταν μικρός, του άρεσε να παρατηρεί με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λουάρ που ξανοίγονταν στο πέλαγος. Αυτά, λοιπό, αποτέλεσαν για εκείνον πηγή έμπνευσης.  Το 1848 αποφασίζει να φύγει από τη Ναντ και να μετακομίσει στο Παρίσι όπου ξεκινά να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα, όμως,   εγκαταλείπει τις σπουδές του και ασχολείται με τη συγγραφή παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για τα προς το ζην.

Η γνωριμία του με τον εκδότη Πιερ-Ζιλ Ετζέλ  είναι καθοριστική για την πορεία του στη λογοτεχνία.  «Τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία», όπως τη θεωρούσε. Το 1863 παραιτείται από το Χρηματιστήριο. Ο Ετζέλ γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να πλασάρει το συγγραφικό ταλέντο του Βερν στην αγορά, κυκλοφορεί τα μυθιστορήματά του σε συνέχειες, αργότερα σε ολοκληρωμένη μορφή και τέλος σε πολυτελή χρυσοκόκκινη συσκευασία.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας τον προμηθεύει με το απαραίτητα υλικό για πολλά από τα έργα του. Στα μυθιστορήματά του αναφέρεται σε υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, αποτελώντας εμπνευστή σημαντικών επιστημόνων της εποχής του. Πετύχαινε με ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει  την πραγματικότητα με τον μύθο τοποθετώντας την ιστορία του σε εξωτικά μέρη. Ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής έζησε στη γενέτειρα της γυναίκας του Ονορέν, στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας. Το 1886 ο Ιούλιος Βερν βιώνει δύο τραγικά γεγονότα. Ο παρανοικός ανιψιός του, Γκαστόν, τον πυροβολεί στο πόδι τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Επίσης, ο αγαπημένος του εκδότης φεύγει από τη ζωή.  Έξι χρόνια αργότερα, η όρασή του έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του καταρράκτη που τον ταλαιπωρεί. Στις 24 Μαρτίου του 1905 κλείνει για πάντα τα μάτια του υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση. Ο γιος του  Μισέλ, επιμελήθηκε τα ημιτελή του μυθιστόρηματα και συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του έργου του. 

Τα λόγια του Ιούλιου Βερν είναι σίγουρα πολλά και σπουδαία. Επέλεξα κάποια από αυτά και σας τα παραθέτω:

Μπορούμε να αψηφούμε τους ανθρώπινους νόμους, αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους φυσικούς.

Μόνο όταν υποφέρεις καταλαβαίνεις πραγματικά.

Ό,τι κάνεις για λεφτά, το κάνεις άσχημα.

Η επιστήμη, φίλε μου, συνίσταται από λάθη, αλλά είναι λάθη χρήσιμα γιατί λίγο-λίγο οδηγούν στην αλήθεια.

Όταν ένα ταξίδι αρχίζει άσχημα, σπάνια τελειώνει καλά.

Η θάλασσα είναι το παν. Καλύπτει τα 7/10 της γήινης σφαίρας. Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μια απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές.

klik

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *