08/03/2021

Θανατηφόρα δερματική νόσος που βρέθηκε στα δελφίνια συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Η θανατηφόρα δερματική ασθένεια στα δελφίνια έχει εντοπιστεί από επιστήμονες στην Καλιφόρνια και μπορεί να συνδέεται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

 

Υπάρχει μια φρικτή δερματική ασθένεια που σκοτώνει τα αγαπημένα θαλάσσια ζώα του κόσμου και τώρα ξέρουμε επιτέλους τι προκαλεί. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει μια θανατηφόρα δερματική νόσο που βρίσκεται στα δελφίνια με την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, όλα τα δελφίνια του κόσμου βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, τα δελφίνια αντιμετωπίζουν προβλήματα. Λίγο μετά από αυτό, οι θαλάσσιοι βιολόγοι άρχισαν να βρίσκουν μια θανατηφόρα δερματική ασθένεια στα δελφίνια σε ανησυχητικούς αριθμούς. 

Το είδαν ξανά το 2007 στη Βικτώρια της Αυστραλίας και το 2009 στο σύστημα κονσερβοποίησης Swan-River της Δυτικής Αυστραλίας. (Σήμερα οι βιολόγοι βλέπουν όλο και περισσότερα δελφίνια να πεθαίνουν από αυτήν την τρομερή ασθένεια με συγκλονιστικό ρυθμό. Η διαφορά είναι τώρα που γνωρίζουν ότι η κλιματική αύξηση που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος το προκαλεί. 

Επιστημονικά ονομάζεται ελκώδης δερματίτιδα , η δερματική ασθένεια γλυκού νερού που βρίσκεται στα δελφίνια προκαλείται από την παρατεταμένη αφαλάτωση του νερού στο οποίο ζουν.

Έντονα καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, τυφώνες και άλλες καταιγίδες ρίχνουν τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού σε συστήματα αλμυρού νερού.  Οι εβδομάδες έως μήνες που χρειάζονται για να ανακάμψουν αυτά τα συστήματα προκαλούν την παρατεταμένη έκθεση των δελφινιών.

Αυτό το αφαλατωμένο νερό προκαλεί μερικά πράγματα στο δέρμα των δελφινιών :

  1. Το δέρμα γίνεται ελαστικό και αποχρωματισμένο
  2. Αυτά τα μπαλώματα μετατρέπονται σε αυξημένες βλάβες που καλύπτουν έως και το 70% του σώματος του ζώου
  3. Μύκητες, βακτήρια και φύκια που πολλαπλασιάζονται στο αφαλατωμένο νερό αποικίζουν τις βλάβες, προκαλώντας πρήξιμο και έλκη

Αυτές οι βλάβες είναι το ισοδύναμο των εγκαυμάτων τρίτου βαθμού στον άνθρωπο. Προκαλούν αλλαγές στη χημεία του αίματος των δελφινιών, η οποία τελικά επηρεάζει τα ζωτικά τους όργανα.

«Τα σπασίματα στο δέρμα προκαλούν το δελφίνι να χάσει ζωτικά ιόντα και πρωτεΐνες από το σώμα του», εξήγησε ο κτηνιατρικός παθολόγος Nahiid Stephens από το Πανεπιστήμιο Murdoch στην Αυστραλία. «Τους σκοτώνει επειδή προκαλεί διαταραχές ηλεκτρολυτών στην κυκλοφορία του αίματος τους και τελικά καταλήγουν σε ανεπάρκεια οργάνων» (3)

Η μελέτη , που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο από το Marine Mammal Center στο Sausalito της Καλιφόρνια στο Scientific Reports, αποδεικνύει ότι η ασθένεια και η κλιματική αλλαγή συνδέονται. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα καιρικά συστήματα παγκοσμίως, προκαλώντας αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα των καταιγίδων.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτές οι καταιγίδες αλλάζουν τους βιότοπους των δελφινιών σε όλο τον κόσμο. Επηρεάζει τους πληθυσμούς των δελφινιών στην Αυστραλία, τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα, το Τέξας, τη Φλόριντα και το Μισισιπή.

 

«Με μια ρεκόρ σεζόν τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού φέτος και πιο έντονα συστήματα καταιγίδων παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε απολύτως να περιμένουμε να δούμε περισσότερα από αυτά τα καταστροφικά κρούσματα που σκοτώνουν δελφίνια». Ο επικεφαλής παθολόγος και επικεφαλής της μελέτης Pádraig Duignan από το Marine Mammal Center είπε.

Πώς να προστατεύσετε τα δελφίνια

Οι προοπτικές για αυτά τα αγαπημένα θαλάσσια θηλαστικά δεν είναι καλές. Εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί όπως είναι σήμερα, η δερματική νόσος του γλυκού νερού θα μπορούσε να εξαλείψει πλήρως τα δελφίνια. Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να τα σώσετε είναι να επιβραδύνετε, να σταματήσετε και να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Stephens συμφωνεί:

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κακό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που είναι πολύπλευρο και πρέπει επίσης να μετριάσουμε άλλες απειλές για τα δελφίνια, γιατί πόσες περισσότερες κλήσεις αφύπνισης χρειαζόμαστε πριν είναι πολύ αργά;» 

tiffytaffy

References

  1. Fresh water skin disease in dolphins: a case definition based on pathology and environmental factors in Australia.” Nature. Pádraig J. Duignan, et al. December 15, 2020.
  2. Deadly skin disease found in dolphins linked to climate change.” CTV News. Denio Lourenco. December 20, 2020.
  3. A painful skin disease is killing dolphins worldwide — scientists just found out why.” Miami Herald. Katie Camero. December 22, 2020.