29/10/2020

Η 16χρονη Aava Murto έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας για 24 ώρες

Η Φινλανδία συνεχίζει να πρωτοπορεί!

Φινλανδία μπορεί συχνά να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών που προάγουν έμπρακτα την ισότητα των φύλων, αλλά η πρωθυπουργός της, Sanna Marin έχει πάει ένα βήμα μακρύτερα τον αγώνα για τη λήξη της άνισης μεταχείρισης των γυναικών.

Αυτή τη φορά, άφησε μία 16χρονη έφηβη να πάρει τη θέση της για μία μέρα. Η Aava Murto, παρόλο που δε θέσπισε νέους νόμους, συνάντησε πολιτικούς με στόχο να επισημάνει τα γυναικεία δικαιώματα όσον αφορά στον τομέα της τεχνολογίας.

Η «αλλαγή φρουράς» τους προηγήθηκε της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας καμπάνιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με επίκεντρο τα παιδιά. Ουσιαστικά πρόκειται για την 4η φορά που η Φινλανδία συμμετείχε στο πρόγραμμα Girls Takeover της Plan International που επιτρέπει σε εφήβους από χώρες ανά την υφήλιο να μπουν στη θέση των πολιτικών αρχηγών και άλλων νευραλγικών πόστων για μία ημέρα.

Αυτήν τη χρονιά, στο επίκεντρο βρίσκεται η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των τεχνολογικών ευκαιριών για τα κορίτσια και αντίστοιχες «ανταλλαγές» στη διοίκηση έγιναν και πρόκειται να γίνουν σε χώρες όπως η Κένυα, το Περού, το Σουδάν και το Βιετνάμ.

«Είναι ευχαρίστησή μου που μιλώ εδώ μπροστά σας σήμερα, παρόλο που κατά κάποιον τρόπο εύχομαι να μην χρειαζόταν να στέκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το “Girls’ Takeover” να μην ήταν πλέον απαραίτητες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη επιτύχει ισότητα μεταξύ των φύλων- πουθενά στη γη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά καλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει», ανέφερε η Aava Murto στην ομιλία της.

Θυμίζουμε ότι η Sanna Marin είναι η νεότερη γυναίκα αρχηγός χώρας στον κόσμο, καθώς ορκίστηκε πρωθυπουργός πέρυσι σε ηλικία 34 ετών.

marieclaire.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *