Η τρύπα που κατέστρεψε το στρώμα του όζοντος στην περιοχή της Αρκτικής έκλεισε.

Υπέροχα νέα! (βίντεο)
Το γεγονός εξέπληξε τους επιστήμονες: το στρώμα του όζοντος της Αρκτικής έκλεισε και αυτή είναι η εξήγηση.
Η τρύπα στο στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος, που βρίσκεται πάνω από την Αρκτική, έχει κλείσει και η αιτία της εξαφάνισής της δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση των ρύπων από τον περιορισμό.

Η αιτία έχει να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ναι, με κύμα θερμότητας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus.
Η πολική δίνη διαχωρίζεται, επιτρέποντας στον αέρα πλούσιο σε όζον να διαπεράσει την Αρκτική, έναν επίμονο κυκλώνα μεγάλης κλίμακας στην περιοχή που βρίσκεται στη μέση και την άνω τροπόσφαιρα και τη στρατόσφαιρα .
Η Υπηρεσία εξήγησε ότι η πολική δίνη δεν έχει ακόμη τελειώσει και θα μεταρρυθμιστεί τις επόμενες ημέρες, αλλά οι τιμές του όζοντος δεν θα επιστρέψουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές Απριλίου 2020.
Ένα κλιματικό συμβάν στα τέλη Μαρτίου επέτρεψε μια ανακάλυψη και ανίχνευσε μια τεράστια τρύπα στο στρώμα του όζοντος στο Βόρειο Πόλο, το αέριο που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Το φαινόμενο.
Το εύρημα ήταν άνευ προηγουμένου λόγω του μεγέθους του, καθώς είχαν βρεθεί “μίνι τρύπες” σε αυτήν την περιοχή. Αλλά το στρώμα του όζοντος έκλεινε σιγά-σιγά.
Αλλά οι ψυχρές θερμοκρασίες της στρατόσφαιρας προκάλεσαν πτώση των επιπέδων και αυτή η τρύπα άνοιξε πάνω από την Αρκτική, όπως συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό στην Ανταρκτική.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στην Αρκτική είναι γενικά χαμηλότερες από ό, τι στην Ανταρκτική, επειδή δεν φτάνουν σε ακραία επίπεδα.
Περισσότερο φέτος, οι άνεμοι γύρω από τον Βόρειο Πόλο παγίδευσαν τον κρύο αέρα, ένα φαινόμενο γνωστό ως «πολική δίνη».
Η απώλεια αυτού του αερίου έφτασε το 30% στην κατακόρυφη θέση του Βόρειου Πόλου με θερμοκρασίες κάτω των 80 ° Κελσίου.
Η στρατόσφαιρα στην περιοχή της Αρκτικής είναι πολύ ζεστή και η πολική δίνη είναι πολύ ασταθής για να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες.
Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην περιοχή της Ανταρκτικής αυξήθηκε πριν από δεκαετίες από βιομηχανικές εκπομπές που καταστρέφουν το όζον.
Ο λόγος.
Ένα κύμα θερμότητας θα ήταν ο λόγος. Ναι, λόγω των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην περιοχή της Αρκτικής.
Αυτό το προϊόν από τους ισχυρούς αέρα κοντά στον Βόρειο Πόλο που παγιδεύει τον κρύο αέρα, εμποδίζοντας τον να φτάσει στη θέση και παρήγαγε την πολική δίνη.

The unprecedented 2020 northern hemisphere #OzoneHole has come to an end. The #PolarVortex split, allowing #ozone-rich air into the Arctic, closely matching last week's forecast from the #CopernicusAtmosphere Monitoring Service.
More on the NH Ozone hole➡️https://t.co/Nf6AfjaYRi pic.twitter.com/qVPu70ycn4
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) April 23, 2020
Με πληροφορίες από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus.