26/02/2021

Η ταινία του Φίνου που έκανε σταρ τον Νίκο Κούρκουλο & τη Ζωή Λάσκαρη

Φιλοποίμην Φίνος: ο άνθρωπος που οδήγησε σε ανήφορό τον ελληνικό κινηματογράφο έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 26 Ιανουαρίου του 1977.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς του κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του `40, `50, `60 και `70, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, στις 26 Ιανουαρίου του 1977. Ο Φιλοποίμην Φίνος , ο ιδρυτής της ελληνικής κινηματογραφικής εταιρείας Φίνος Φιλμς. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασσικές.  Ήταν εκείνος ο ευρηματικός άνθρωπος που έφτιαξε την πρώτη συσκευή για ηχογράφηση στην Ελλάδα και γύρισε την πρώτη έγχρωμη ταινία με στερεοφωνικό ήχο, το 1964.  “Κορίτσια για φίλημα”.

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς μία από τις ταινίες του γιατί ήταν πραγματικά ήταν όλες ξεχωριστές. Επέλεξα να γράψω για τη δραματική ταινία του 1961 “Κατήφορος” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη για αρκετούς λόγους που θα αναλύσω παρακάτω. Σε αυτήν την ταινία που ήταν η 1η σε εισιτήρια τη χρονιά προβολής της, έχουμε την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ζωής Λάσκαρη και η αρχή της συνεργασίας του Νίκου Κούρκουλου με τη Φίνος Φιλμς. Αποδείχθηκε τελικά  ο μεγαλύτερος “Ανήφορος” για τον Φίνο και την ανεπανάληπτη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό.

Πλοκή της ταινίας

Η Ρέα (Ζωή Λάσκαρη) είναι μια κοπέλα από καλή οικογένεια που έχει σχέση με τον γοητευτικό αλλά σκληρό Κώστα (Νίκο Κούρκουλο), ο οποιός δεν της φέρεται καλά και την απατά.  Ο Πέτρος (Βαγγέλης Βουλγαρίδης) είναι ερωτευμένος μαζί της και η Ρέα αποφασίζει να τον εγκαταλείψει και να συνδεθεί μαζί του ερωτικά.. Ο Κώστας έχει κι άλλες σχέσεις, έτσι η Ρέα θα προσπαθήσει να τα φτιάξει με τον Πέτρο.

Ο Κώστας θέλει να  την τιμωρήσει και την παρασύρει   σε ένα ερημικό σημείο, της παίρνει τα ρούχα και την αφήνει γυμνή. Εκείνη συλλαμβάνεται και φυσικά ντροπιάζεται πολύ.   Ο Κώστας δεν σταματά εκεί με την εκδίκηση… Συνάπτει δεσμό με τη μικρότερη αδελφή της Ρέας για να διαφθείρει κι εκείνη και τότε εκείνη τον σκοτώνει. Σε αυτήν την ταινία φαίνεται η άσεμνη ζωή μιας παρέας νέων που οι γονείς τους δεν φροντίζουν για την ανατροφή τους.

Η ταινία έκοψε 161.331 εισιτήρια στους κινηματογράφους Α` προβολής στην Αθήνα και στον Πειραιά. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της “Ρέας” είχε προταθεί αρχικά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Εκείνη όμως αρνήθηκε λόγω των τολμηρών σκηνών.

Με αυτό το ρόλο η Ζωή Λάσκαρη μετατρέπεται στη μεγαλύτερη απειλή στη δημοτικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Από τότε προσλαμβάνεται μόνιμα στην Φίνος Φιλμς με μηνιαίο μισθό.

Η συγκεκριμένη ταινία βοήθησε επίσης τους  Νίκος Κούρκουλος, ο Κώστας Βουτσάς και ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης  να αποκτήσουν τεράστια δημοτικότητα. Προβλήθηκε  στο εξωτερικό, ήταν πρώτο σε εισπράξεις στο Μεξικό την περίοδο1961-1962 και επρόκειτο  να συμμετάσχει επίσημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961. Ο Φίνος όμως την απέσυρε μαζί με άλλες δύο γιατί κληρώθηκαν να προβληθούν σε μέρες και ώρες, που δεν άρεσαν στον παραγωγό.

Εδώ  παίζει και ίδιος ο Φίνος έναν μικρό ρόλο κομπάρσου στη ταινία. Κάνει τον υπάλληλο του δικαστηρίου που καλεί τους μάρτυρες, κτλ.

Η ταινία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου του 1961.  Η εντυπωσιακή και πρωτοεμφανιζόμενη Ζωή Λάσκαρη έφτασε στην κατάμεστη αίθουσα μαζί με τον φροντιστή της Φίνος Παντελή Παλιεράκη. Ήταν το πρώτο από τα κοινωνικά δράματα που παρουσίασε η Φίνος Φιλμ, με θεματολογία από την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αναφέρεται στη  διαφθορά της νεολαίας, τον τεντιμποϊσμό, τις εκτρώσεις, τον εγκλεισμό στο αναμορφωτήριο.

Η Ζωή Λάσκαρη ήταν μόλις 17 ετών όταν γυρίστηκε η ταινία και δεν είχε προλάβει να σπουδάσει υποκριτική. Δύο χρόνια πριν είχε κερδίσει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς. Ένας άνθρωπος της Φίνος Φιλμς τη σύστησε στον Φίνο και εκείνος της πρότεινε αρχικά ένα μικρό ρόλο για τον “Κατήφορο”. Η Λάσκαρη όμως στα δοκιμαστικά εντυπωσίασε τους πάντες κι έτσι οδηγήθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο.  Από τότε ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα για την πανέμορφη ηθοποιό και πρωταγωνίστησε τόσο σε δραματικές ταινίες, όσο και στα διάσημα μιούζικαλ του Δαλιανίδη.

Λέγεται ότι ο Φίνος είχε αρχικά αμφιβολίες για τον Νίκο Κούρκουλο για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία γιατί θεωρούσε ότι οι ταινίες στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει μέχρι τότε δεν ήταν υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Όταν όμως είδε  μια φωτογραφία του ηθοποιού -όπου δεν τον αναγνώρισε- είπε στους συνεργάτες του “τον βρήκα, αυτόν θέλω”. Κι αποφάσισε να δώσει το ρόλο σε εκείνον.

Ο Κώστας Βουτσάς, ο οποίος υποδυόταν έναν διεφθαρμένο νέο της εποχής, είχε ένα ατύχημα σε μια σκηνή. Εκεί που ο Νίκος Κούρκουλος παίρνει τα ρούχα της Λάσκαρη και μπαίνει στο αυτοκίνητο, τον περιμένουν δύο φίλοι του, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Βουτσάς. Ο ηθοποιός πάτησε απότομα το γκάζι με αποτέλεσμα ο συνάδελφός του να χτυπήσει το κεφάλι του.

“Είχαμε πάει με τη Λάσκαρη και τον Κούρκουλο επάνω στον Καρέα και υποτίθεται και ένας άλλος ηθοποιός και υποτίθεται ότι ο Κούρκουλος ήθελε να εκδικηθεί τη Λάσκαρη και την ξεγυμνώνει και φεύγει. Αλλά το αυτοκίνητο είναι ανοιχτό και ο Κούρκουλος δεν οδηγούσε καλά, χτύπησε το πόδι του στο φρένο, πήγα πίσω εγώ, το ξαναχτύπησε κι έπεσα στο πλαϊνό και σκίστηκα λίγο στο κεφάλι και με πήγανε στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Κούρκουλος έκλαιγε εγώ τον παρηγορούσα, που σου έκανα ζημιά και αυτά και η ταινία πήγε πάρα πολύ καλά.”είπε κάποτε ο Κώστας Βουτσάς σε συνέντευξή του.

Βλέποντας ταινίες της Φίνος Φιλμς με πιάνει κάθε φορά μια γλυκιά μελαγχολία και νοσταλγία για εποχές που δεν έζησα αλλά γνώρισα μέσα από τα αριστουργήματα που του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Δεν λέω ότι τότε ήταν όλα ιδανικά αλλά υπήρχε αυτή η ανάγκη για δημιουργία και η ελπίδα για άνοδο κι εξέλιξη. Τώρα πια, ειλικρινά δεν ξέρω τί έχει απομείνει. Αναρωτιέμαι αν προσωπικότητες σαν τον Φιλοποίμενα Φίνο θα “ξαναγεννηθούν”… Το σίγουρο είναι ότι εκείνος έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία και θα όσο βλέπουμε τις ταινίες του, θα “ζει” ανάμεσά μας…

Πηγές:

-Μηχανή του χρόνου

-Φίνος Φιλμς

klik.