26/11/2020

Η σπουδαία πρωτοβουλία του μουσείου Prado. Άνοιξε ειδική έκθεση για άτομα με πρόβλημα όρασης

Tώρα οι επισκέπτες του μουσείου με σοβαρά προβλήματα όρασης θα μπορούν να «δουν» για πρώτη φορά μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ιστορίας.

Τo Prado της Μαδρίτης δεν είναι το πρώτο. Το Λούβρο στο Παρίσι, το Metropolitan Museum of Art, αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου διαθέτουν πρόγραμμα αφής σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες με προβλήματα όρασης να νιώσουν τα έργα με τα δάκτυλα τους. 

Ωστόσο, το ισπανικό Pradο πραγματικά πρωτοπορεί καθώς χρησιμοποιεί τεχνικές 3D, ώστε να αναπαράξει δεκάδες σπουδαία έργα τέχνη σε τρισιδιάστατη μορφή.

Το Λούβρο στο Παρίσι, το Metropolitan Museum of Art, αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου διαθέτουν πρόγραμμα αφής σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

Τώρα οι επισκέπτες του μεγάλου ισπανικού μουσείου θα μπορούν να αισθανθούν με τα χέρια του  έργα του Goya και του Velazquez με έναν μη οπτικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της έκθεσης, μπορεί επίσης κανείς να νιώσει πίνακα του Ελ Γκρέκο και τη διάσημη Mona Lisa του Ντα Βίντσι ανάμεσα σε άλλα. Μάλιστα, υπάρχει και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που περιέχει όλα τα έργα που είναι διαθέσιμα ή θα προστεθούν στη συλλογή του μουσείου, παρέχοντας και επιπλέον πληροφορίες. Τέλος, η έκθεση περιέχει ενημερωτικά κείμενα σε γραφή braille και ακουστικό υλικό που συνοδεύει τα έργα, αλλά και αδιαφανή γυαλιά, τα οποία συνδυαστικά μετατρέπουν την επίσκεψη στο χώρο σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Το ισπανικό Pradο πραγματικά πρωτοπορεί καθώς χρησιμοποιεί τεχνικές 3D, ώστε να αναπαράξει δεκάδες σπουδαία έργα τέχνη σε τρισδιάστατη μορφή.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της έκθεσης, μπορεί επίσης κανείς να νιώσει πίνακα του Ελ Γκρέκο και τη διάσημη Mona Lisa του Ντα Βίντσι ανάμεσα σε άλλα.

 

Πηγή:womantoc