22/01/2021

Η μαγευτική φωτογραφία το αρχαίο αριστούργημα του Αντίνου ανακαλύπτεται στους Δελφούς

Δελφοί, Ελλάδα, 1894. Οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι ποζάρουν μπροστά από το υπέροχο άγαλμα του Αντίνου που αποκαλύφθηκε κοντά στο ναό του Απόλλωνα στο ιερό των Δελφών.

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων οι οποίοι το 1891 έλαβαν άδεια από την ελληνική κυβέρνηση να ανασκαφεί στους Δελφούς. Οι περισσότεροι από τους εργάτες ήταν ντόπιοι από το χωριό Καστρί το οποίο, πριν μετεγκατασταθεί, χτίστηκε σχεδόν πάνω από τον αρχαίο θρησκευτικό χώρο.

Σπάνια φωτογραφία των ανασκαφών στους Δελφούς

Το καλοκαίρι του 1894, η ομάδα αποκάλυψε το εξαιρετικό άγαλμα του Αντίνου, το οποίο είχε ανατεθεί από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ.

Ο Αντίνος ήταν νέος Έλληνας εξαιρετικής ομορφιάς από τη Βιθυνία, ο οποίος έγινε ο αγαπημένος σύντροφος ή εραστής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, αλλά αργότερα πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες κατά μήκος του Νείλου.

Με μεγάλη απογοήτευση από το θάνατο του Αντίνου, ο Αδριανός, ο οποίος ήταν θαυμαστής και παθιασμένος υποστηρικτής της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας, καθώς και ευεργέτης του Μαντείου των Δελφών, διέταξε τα αγάλματα του όμορφου νεαρού άνδρα που αγαπούσε τόσο παθιασμένα, να είναι  σε όλα τα ιερά και τις πόλεις της τεράστιας αυτοκρατορίας του.

Επιπλέον, διέταξε την ίδρυση και τη δημιουργία αθλητικών αγώνων προς τιμήν του Αντίνου, ο οποίος τότε τιμήθηκε και λατρεύτηκε ως θεός.

Ένα άγαλμα του Αντίνου στη συνέχεια ανεγέρθηκε στο ιερό των Δελφών μετά το θάνατό του το 130 μ.Χ. Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά λατρευτικά αγάλματα όλων των εποχών.

Σήμερα το άγαλμα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι τα μακριά μαλλιά του Antinous στέφονταν κάποτε από ένα στεφάνι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις μιας ζώνης με φύλλα από διαφορετικό υλικό.

Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα της εξέλιξης της αρχαίας γλυπτικής. Η μελαγχολική ομορφιά του, η χαριτωμένη γωνία του κεφαλιού και η υψηλή στιλβωτική επιφάνεια της μαρμάρου ενσαρκώνουν το πνεύμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής Εποχής, όταν υπήρχε η τάση αναβίωσης των αρχαίων ελληνικών ιδανικών.

 

Πηγή:greece.greekreporter