28/02/2021

Η Κραυγή- Ο διασημότερος πίνακας του Edvard Munch που αποτυπώνει το μαρτύριο της ζωής του

Η ιστορία του πασίγνωστου κλασικού πίνακα που έγινε animation για το τραγούδι των Pink Floyd.Ο σπουδαίος δημιουργός του, Edvard Munch. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1994, εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο

Κρυφό μήνυμα στον διάσημο πίνακα «Κραυγή», αποκωδικοποιήθηκε ύστερα από 108 χρόνια. Η μυστηριώδης φράση του Νορβηγού ζωγράφου Μουνκ για την τρέλα
Η αχνή επιγραφή μπορεί μεν να ήταν ορατή με γυμνό μάτι, αλλά το κρυμμένο μήνυμα δυσανάγνωστο και ασαφές. «Ήταν πολύ δύσκολη η ερμηνεία του» παραδέχεται ο Θίορι Φορντ συντηρητής έργων τέχνης του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας. «Με τη βοήθεια μικροσκοπίου μπορέσαμε να δούμε τις γραμμές του μολυβιού που ήταν σχεδιασμένες πάνω από το χρώμα. Σίγουρα, λοιπόν, το μήνυμα γράφτηκε μετά την ολοκλήρωση του έργου», δεν έγινε όμως σαφές το πότε και το γιατί.

Ο Νορβηγός καλλιτέχνης δημιούργησε τέσσερα ίδια αντίτυπα, όμως μόνο το ένα έφερε το συγκεκριμένο μήνυμα. Η αναφορά στην επιγραφή έγινε για πρώτη φορά από έναν Δανό κριτικό της τέχνης το 1904 σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Για να γίνει ξεκάθαρο το τι μπορεί να έγραφε στο μήνυμά του, η επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας Μαί Μπριτ Γκουλένγκ και η ομάδα της έλαβαν υπέρυθρες φωτογραφίες του πίνακα και με τις σαρώσεις που ακολούθησαν τα γράμματα άρχισαν να γίνονται περισσότερο ξεκάθαρα και κατάφεραν εν τέλει να ερμηνεύσουν το μήνυμα.
Στη συνέχεια προέβησαν σε σύγκριση του γραφικού χαρακτήρα της φράσης με εκείνον των χειρογράφων του εμβληματικού καλλιτέχνη και διαπίστωσαν ότι «η γραφή ανήκει αναμφίβολα στον Μουνκ». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Μουνκ έγραψε αυτή την φράση κατά την πρώτη έκθεση του πίνακα στην γκαλερί Blomqvist στη Νορβηγία το 1893.
Κατά την έκθεση αυτή ασκήθηκε μεγάλη κριτική στον εμβληματικό ζωγράφο με τον κριτικό της τέχνης Χένρικ Γκρος να θεωρεί τον συγκεκριμένο πίνακα απόδειξη του  ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον Μουνκ σοβαρό και γνωστικό άνθρωπο».

Φημολογείται έτσι ότι πιθανότατα ο Μουνκ υπέγραψε τον πίνακά του με αυτό το κρύφο μήνυμα κατά τη διάρκεια της έκθεσής του. «Η επιγραφή μπορεί να ερμηνευθεί ως ειρωνικό σχόλιο, αλλά ταυτόχρονα και ως έκφραση της ευπάθειας του καλλιτέχνη», σημειώνει η Γουλένγκ

Μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος που συμβολίζει τον το ανθρώπινο είδος υπό τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου. Της φοβίας του ανθρώπου απέναντι στην ύπαρξη, την ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από την “Κραυγή”, τον πιο γνωστό πίνακα του Νορβηγού ζωγράφου Εdvard Munch.

Ο Munch ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Οι δάσκαλοί του ήταν ο γλύπτης Julius Middelthun και ο ζωγράφος Christian Krohg. Παρόλο που επηρεάστηκε καλλιτεχνικά από τους μετα-ιμπρεσιονιστές, ήταν συμβολιστικός. Απεικόνιζε περισσότερο μια κατάσταση του μυαλού παρά μια εξωτερική πραγματικότητα.

Είχε την πεποίθηση ότι ο ιδιωματισμός των ιμπρεσιονιστών δεν κατάφερε να ταιριάξει στην τέχνη του. Αποσκοπούσε στην απεικόνιση καταστάσεων με έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο, με εκφραστική ενέργεια και όχι στην απεικόνιση μιας τυχαίας στιγμής της πραγματικότητας. Τον ενδιέφερε οι συνθέσεις του να δημιουργούν μια ανήσυχη, τεταμένη ατμόσφαιρα. Tο 1893 δημιούργησε το διασημότερο έργο του: την “Κραυγή”.

Στο υπόβαθρο του πίνακα υπάρχει ένα τοπίο, το Οσλοφγιόρντ, όπως αυτό φαίνεται από το λόφο του Έκεμπεργκ στο Όσλο της Νορβηγίας. “Ο Λυγμός της Φύσης” ήταν ο αρχικός τίτλος που δόθηκε στον πίνακα από τον Munch. Ο Munch περιγράφει την έμπνευσή του για τον αρχικό πίνακα σε μια σελίδα στο ημερολόγιό του.

Η επικεφαλίδα “Νίκαια 22.01.1892”: “Περπατούσα σ` ένα μονοπάτι με δυο φίλους – ο ήλιος έπεφτε – ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα – σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη – αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη – οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία – κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση.” 

“Η Κραυγή”, αυτό το εμβληματικό έργο του Μουνκ, έγινε μέρος μιας σειράς γνωστής ως “Η Ζωοφόρος της Ζωής”. Μέσα από αυτήν προσπαθεί να δείξει μια παγκόσμια “ζωή της ψυχής”, ωστόσο, η σειρά είναι αυτοβιογραφική. Περιλαμβάνει τους θανάτους του πατέρα και της αδελφής του, καθώς και τη δική του σχεδόν θανατηφόρα εμπειρία και σκηνές από ερωτικές σχέσεις. Η απώλεια της μητέρας του 1868 από φυματίωση ενίσχυσε τις μοιρολατρικές και καλβινιστικές τάσεις του πατέρα του, που δυστυχώς τις πέρασε και στα παιδιά του.

Ο Εdvard είχε τόσο έντονη τη φοβία του θανάτου, που ξυπνούσε τη νύχτα με το φόβο πως πέθανε. Κάθε χειμώνα υπέφερε από πυρετούς, βρογχίτιδα και στα 13 του χρόνια άρχισε να φτύνει αίμα. Εκείνος, τα κατάφερε, τελικά. Η αδελφή του όμως πέθανε από φυματίωση στα 15 της χρόνια.

  Ο Munch δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα. Μία ζωγραφική εκδοχή και ένα παστέλ βρίσκεται στο Μουσείο Μουνκ (1910). Η άλλη ζωγραφική εκδοχή βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας (1893). Ενώ η τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέττερ Όλσεν. Ο διάσημος ζωγράφος, δημιούργησε το 1895 επίσης μια λιθογραφία της εικόνας. Η Κραυγή έχει υπάρξει στόχος πολλών διάσημων κλοπών.

Το 1994 κλάπηκε η εκδοχή της Εθνικής Πινακοθήκης κι ανακτήθηκε αρκετούς μήνες μετά. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2004, κλάπηκαν από το Μουσείο Μουνκ η Κραυγή και η Μαντόννα- έτερος πίνακας του Μουνκ- ανακτήθηκαν το 2006. Εξαιτίας φθορών που είχαν υποστεί κι έπρεπε να διορθωθούν, επέστρεψαν στην κοινή θέα τον Μάιο του 2008.

Όταν “Η Κραυγή” του Edvard Munch συναντιέται με το animation του Sebastian Cosor, για το τραγούδι “The Great Gig in the Sky” των Pink Floyd, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει… Δύο είδη τέχνης ενώνονται για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου βίντεο. Ο δημιουργός του έχοντας ως πρώτη ύλη την τον διάσημο πίνακα και τα χειρόγραφά του Munch, δημιουργεί μια ιστορία μελοποιώντας την με ένα σύγχρονο τραγούδι.

Μπορεί να υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εποχές και κόσμους… Παρ’όλα αυτά, το “The Great Gig in the Sky” των Βρετανών Pink Floyd δένει τόσο αρμονικά με την εξπρεσιονιστική ταυτότητα του πίνακα. Το τραγούδι της ροκ μπάντας ανήκει στο άλμπουμ “The Dark Side of the Moon” και τα φωνητικά αναλαμβάνει ο Clare Torry.

Ο Edvard Munch “έφυγε” από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου του 1944. Για το θάνατό του είπε κάποτε: “Από το σάπιο σώμα μου θα ανθίσουν λουλούδια και θα είμαι μέσα τους και αυτή είναι η αιωνιότητα.” Όσοι εκτιμούμε την τέχνη του, έχουμε να προσθέσουμε ότι το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του, του εξασφάλισε μια θέση στο Πάνθεον των Αθανάτων…

klik

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *