23/01/2021

Η θεραπεία κατά της ελονοσίας αποδεικνύεται αποτελεσματική κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με την κινεζική κλινική μελέτη

Η χλωροκίνη, ουσία που θεραπεύει την ελονοσία, αποδεικνύεται σε δοκιμές αποτελεσματική και για τον Covid-19

Tα αποτελέσματα εφαρμογής σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία της ομάδας σύγκρισης, όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας
Η χλωροκίνη, ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19, δήλωσε σήμερα ο Didier Raoult, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, βασιζόμενος στα αποτελέσματα μιας κινεζικής κλινικής μελέτης.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν τον νέο κοροναϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε», εξήγησε ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες καθηγητής, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Raoult έκανε τη δήλωση αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την πρώτη δημοσίευση αυτής της κλινικής μελέτης τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 19 Φεβρουαρίου και βασίζεται στα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που έγινε σε περισσότερα από 10 κινεζικά νοσοκομεία, στην Ουχάν, το Πεκίνο και τη Σαγκάη.
Ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χλωροκίνη για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.
«Τα αποτελέσματα που λάβαμε μέχρι τώρα σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία που λάμβανε η ομάδα σύγκρισης όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας, τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων, ώστε ο ασθενής να γίνει αρνητικός στον ιό και για να περιοριστεί η διάρκεια της ασθένειας», ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές.
Στη μελέτη τους πάντως δεν ποσοτικοποιούν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
«Οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από πνευμονία, την οποία προκάλεσε ο Covid-19», συνεχίζει το άρθρο που υπέγραψαν οι καθηγητές ZhiaZhun Gao, Zhenhue Tian και Hu Yiang, του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της πόλης Τσινγκτάο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι “η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, χωρίς κινδύνους, που χρησιμοποιείται εδώ και 70 χρόνια”, πρόσθεσαν.
Σύμφωνα πάντα με τους Κινέζους επιστήμονες, για τη θεραπεία αρκεί μια δόση των 500mg χλωροκίνης ημερησίως για δέκα ημέρες.
“Είναι μια εξαιρετική είδηση, αυτή η θεραπεία που δεν κοστίζει τίποτα”, επέμεινε ο καθηγητής Raoult, χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκαναν οι Κινέζοι ερευνητές για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.
Όταν ρωτήθηκε, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, για τη θεραπεία αυτή, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Olivier Veran, είπε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Didier Raoult.
“Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες in vitro, όμως οι μελέτες στους ασθενείς θα πρέπει να επαληθευτούν”, τόνισε ο υπουργός.
Οι αξιωματούχοι του κλάδου Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη, 25/2, ότι ξεκινούν την πρώτη κλινική δομική του πειραματικού φαρμάκου της Gilead Sciences κατά του κοροναϊού, του remdesivir, σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί.
Ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή είναι ένας Αμερικάνος που επαναπατρίστηκε μετά την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
Η μελέτη γίνεται στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα.
 

 
Πηγή:.bankingnews
 
Φωτογραφία :estrending.com