30/11/2020

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ παίρνει βραβείο 1 εκατομμυρίου ευρώ, τα δωρίζει όλα σε κλιματικές οργανώσεις

«Αυτά είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, αλλά όλα πρόκειται να δωριστούν σε διάφορους οργανισμούς και πρότζεκτ»

 

Ένα σημαντικό βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα πήρε η Γκρέτα Τούνμπεργκ από το πορτογαλικό κράτος, ένα έπαθλο η αξία του οποίου είναι 1 εκατομμύριο ευρώ. Η ίδια ευχαρίστησε τους πάντες για την διάκριση αυτή, αλλά δήλωσε ότι επιθυμία της είναι να δωρίσει το σύνολου του ποσού σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική αλλαγή.

Η 17χρονη κοπέλα από τη Σουηδία τιμήθηκε το βραβείο Gulbenkian για τον τρόπο «που έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές σχετικά με την κλιματική αλλαγή» καθώς επίσης «την μάχη της για να αλλάξει ένα status quo που επιμένει», σχολίασε ο Χόρχε Σαμπάιο, επικεφαλής της επιτροπής του βραβείου.

Ωστόσο η ίδια η Τούνμπεργκ δήλώσε πως: «Αυτά είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, αλλά όλα πρόκειται να δωριστούν, μέσω του ιδρύματός μου, σε διάφορους οργανισμούς και πρότζεκτ προς βοήθεια ανθρώπων στην πρώτη γραμμή, που επηρεάζονται από την κλιματική και οικολογική κρίση», ανέφερε σε βίντεο που δημοσίευσε.

Mάλιστα η Γκρέτα εξήγησε αναλυτικά πώς σκοπεύει να μοιράσει το ποσό που κέρδισε. Συγκεκριμένα είπε: «Τα πρώτα 100.000 ευρώ του βραβείου θα διατεθούν στην καμπάνια «SOS Amazonia» της Fridays For Future Brazil για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο. Επιπλέον 100.000 ευρώ θα πάνε στο ίδρυμα Stop Ecocide Foundation προς στήριξη του έργου τους να καταστήσουν την οικοκτονία [σ.σ. οικολογική καταστροφή] διεθνές έγκλημα», ανέφερε η Γκρέτα μέσω Twitter.

Δείτε την ανάρτηση της στο ίνσταγκραμ:

View this post on Instagram

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis — particularly those living in the Global South.
 Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Μάγκυ Παπαχρήστου

Πηγή: womantoc