14/04/2021

Η βροχή αποκάλυψε χάλκινο ειδώλιο ταύρου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η βροχή αποκάλυψε χάλκινο ειδώλιο ταύρου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση χρονολογείται στη Γεωμετρική Εποχή (Εικόνες και βίντεο)

Το υπουργείο προσθέτει πως -σύμφωνα με την πρώτη εξέταση- το καλοφτιαγμένο και άριστης διατήρησης ειδώλιο του χάλκινου ταύρου αποτέλεσε ένα από τις χιλιάδες αναθημάτων που αφιερώθηκαν στον πανίσχυρο Δία στο μεγάλο του ιερό της Ολυμπίας κατά τη Γεωμετρική Εποχή (1050-700 π.Χ.)….

Αφαιρέθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια, όπου έτυχε της φροντίδας των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας….

Όπως οι δεκάδες παρόμοιων ειδωλίων που απεικονίζουν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, το χάλκινο ταυράκι φαίνεται πως είχε προσφερθεί από κάποιον πιστό κατά την ώρα της θυσίας, καθώς αυτό μαρτυρούν τα έντονα ίχνη καύσης στις επικαθίσεις και τα ιζήματα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του….

Ο ταύρος, όπως και ο ίππος, ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου και τη δημιουργία πολιτισμού έως και τη σύγχρονη εποχή. Έτσι απέκτησε αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο στη λατρεία των θεών της αρχαιότητας, δηλαδή να αποτελεί προσφιλές αντικείμενο, το οποίο αφιερωνόταν από τους πιστούς προς εξευμενισμό τους, παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας….

Τώρα αναμένει καθαρό τους αρχαιολόγους να το μελετήσουν ενδελεχώς και να το εντάξουν τυπολογικά και χρονολογικά….

Μεγάλος αριθμός ειδωλίων από αυτά που βρέθηκαν στο παχύ στρώμα της τέφρας από το βωμό του Διός που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Άλτεως εκτίθεται στη δεύτερη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας και είναι δηλωτικός της σπουδαιότητας του ιερού της Ολυμπίας ως πανελλήνιου κέντρου….

.mixanitouxronou.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *