15/04/2021

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Το μικρό πάρκο, ήσυχο και κρυμμένο στη σκιά των δέντρων θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για συνδεθεί με τη βιβλιοθήκη. Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Οι μεγάλες τζαμαρίες ενώνουν τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο και δημιουργούν την αίσθηση μιας βιβλιοθήκης σχεδόν υπαίθριας. Ακολουθώντας το καμπύλο σχήμα του κτιρίου η οροφή της βιβλιοθήκης κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο: θυμίζοντας μια φιλόξενη αγκαλιά.

Δυο μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κένγκο Κούμα και οι Mad Arkitekter, συνεργάστηκαν στον σχεδιασμό μιας βιβλιοθήκης που τιμά το πιο διάσημο τέκνο της Νορβηγίας, τον Χένρικ Ίψεν, έναν από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς της εποχής μας και εκ των ιδρυτών του μοντερνισμού στο θέατρο.

 

Η βιβλιοθήκη που θα γίνει ο πολιτιστικός κόμβος για να εκθέσει το λογοτεχνικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα του 19ου αιώνα βρίσκεται σε ένα μικρό αστικό πάρκο στο Skien της Νορβηγίας.

Ο Κένγκο Κούμα σχεδίασε μια κυρτή βιβλιοθήκη που το καμπύλο σχήμα της θυμίζει αγκαλιά και βρίσκεται πολύ κοντά στο Ibsenhuset, το πολιτιστικό κέντρο της πόλης, και αίθουσα συναυλιών, που επίσης πήρε το όνομά του από τον θεατρικό συγγραφέα.

Η ιδέα ήταν να φτιαχτεί ένα νέο πολιτιστικό κέντρο, μια βιβλιοθήκη που θα μεγιστοποιεί τις δυνατότητές της ως δημόσιου χώρου, και η διαμόρφωσή της να γίνει γύρω από τα υπάρχοντα δέντρα, ενώ ένα νέο υπαίθριο αμφιθέατρο και πολλά σημεία πρόσβασης θα βοηθήσουν στη σύνδεση του κτιρίου με το πάρκο.

 

Οι μεγάλες τζαμαρίες ενώνουν τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο και δημιουργούν την αίσθηση μιας βιβλιοθήκης σχεδόν υπαίθριας. Ακολουθώντας το καμπύλο σχήμα του κτιρίου η οροφή της βιβλιοθήκης κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο.

 

Το μικρό πάρκο, ήσυχο και κρυμμένο στη σκιά των δέντρων, θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για συνδεθεί με τη βιβλιοθήκη και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των υλικών από ξύλο σε φυσικούς τόνους ώστε να κυριαρχούν τα απτά ζεστά υλικά.

Τόκιο: Η πιο θεατρική βιβλιοθήκη του κόσμου, σχεδιασμένη από τον Κένγκο Κούμα

Οι μεγάλες τζαμαρίες ενώνουν τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο και δημιουργούν την αίσθηση μιας βιβλιοθήκης σχεδόν υπαίθριας. Ακολουθώντας το καμπύλο σχήμα του κτιρίου η οροφή της βιβλιοθήκης κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο. Η οροφή θα καλύπτεται με ξύλινα βότσαλα, σχεδιασμένα για να αντανακλούν τα σχήματα και την κλίμακα των φύλλων στα γύρω δέντρα.

Η βιβλιοθήκη θα έχει δυο ορόφους πάνω από την επιφάνεια και καθώς είναι χτισμένη σε επικλινές έδαφος θα έχει άλλους δυο ενσωματωμένους στην πλαγιά του λόφου. Η πλειονότητα των χώρων αναμένεται να είναι ανοιχτή και χωρίς σταθερά χωρίσματα, με τις βιβλιοθήκες να χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικά.

Το πρότζεκτ διαφοροποιείται από τη συμβατική ιδέα μιας βιβλιοθήκης όπου ο χώρος επικεντρώνεται στην έρευνα, την ανάγνωση και τη μελέτη. Σε αντίθεση, η πρόταση των αρχιτεκτόνων για αυτή τη νέα βιβλιοθήκη είναι η πλήρης ενσωμάτωση τον καθημερινών αλλά και των έκτακτων δραστηριοτήτων. Τα μεγάλα σκαλοπάτια που οδηγούν στο υπόγειο δημιουργούν την αίσθηση ενός αμφιθεάτρου και όταν γίνονται εκδηλώσεις μετατρέπονται σε καθίσματα για τους επισκέπτες.

Ο Κένγκο Κούμα σχεδίασε μια κυρτή βιβλιοθήκη που το καμπύλο σχήμα της θυμίζει αγκαλιά. Φωτο: Kengo Kuma and Associates
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται πολύ κοντά στο Ibsenhuset, το πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Φωτο: Kengo Kuma and Associates
Το ξύλο θα είναι το κυρίαρχο υλικό της κατασκευής. Φωτο: Kengo Kuma and Associates
Ακολουθώντας το καμπύλο σχήμα του κτιρίου, η οροφή της βιβλιοθήκης κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο. Φωτο: Kengo Kuma and Associates
Φωτο: Kengo Kuma and Associates
Φωτο: Kengo Kuma and Associates

lifo

Kengo Kuma and Associates

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *