16/04/2021

Η Ανταρκτική κερδίζει περισσότερο πάγο από ό, τι χάνει, λέει νέα μελέτη της NASA

Ευτυχώς, η Ανταρκτική αυξάνει το επίπεδο του πάγου γρηγορότερα από ό, τι μειώνεται.

Μια ομάδα επιστημόνων της NASA εξέτασε το υψόμετρο του πάγου μέσω δορυφορικών εικόνων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση είναι ευνοϊκή . Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί αυτό το συμπέρασμα αξίζουν την αναγνώριση, αλλά αυτό το εύρημα δημιούργησε συγκρούσεις μεταξύ ερευνών πάνω από μια δεκαετία.

Η Ανταρκτική είναι σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό σε συνδυασμό, αλλά οι αλλαγές στο πάγο επίπεδο δεν είναι ομοιόμορφη. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα σημεία αυξάνουν το επίπεδο πάγου τους και άλλα μειώνονται.

Μεγάλο μέρος του επιστημονικού προσωπικού συμφωνεί ότι ο πάγος τήξης αυξάνεται στην Ανταρκτική Χερσόνησο και σε τμήματα της Δυτικής Ανταρκτικής. Ενώ στα ανατολικά και τα κάτω μέρη της ηπείρου ο πάγος αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την απώλεια στην υπόλοιπη περιοχή της Ανταρκτικής. 

Επίπεδο πάγου τον Φεβρουάριο

Επίπεδο πάγου τον Οκτώβριο

Η καθαρή αύξηση στον πάγο σημαίνει ότι η Ανταρκτική δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει σημαντικά στην αντιστάθμιση της απώλειας πάγου στη Γροιλανδία και διάφορους παγετώνες στον πλανήτη.

Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι η αύξηση της χιονόπτωσης, που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια, μπορεί να είναι ο λόγος για την αύξηση του πάγου στην Ανταρκτική. Με τα χρόνια, το χιόνι συσσωρεύτηκε και συμπυκνώθηκε σε μεγάλες ποσότητες, για να σχηματιστεί τελικά πάγος.

Από το 1992 έως το 2001, η χιονόπτωση αυξήθηκε κατά 101 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 74 δισεκατομμύρια από το 2003 έως το 2008.

Πηγή: CNN