31/10/2020

Η ανθρωπότητα εξάντλησε τους πόρους της Γης για φέτος, σε 234 ημέρες

Υπάρχει όμως και ένα «καλό νέο» >>>

Από τις 22 Αυγούστου, η Γη δεν μπορεί να αναπληρώσει όσα καταναλώνει η ανθρωπότητα

Η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει η Γη φέτος, μέσα σε 234 ημέρες. Στοιχείο που εμπεριέχει και ένα «καλό» νέο- αν και αυτό αποτελεί συνέπεια της τεράστιας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

«Από το Σάββατο 22 Αυγούστου, η Γη δεν μπορεί να αναπληρώσει ό,τι παίρνουμε. Αυτό περιλαμβάνει κάθε δέντρο που κόβεται, κάθε ψάρι που πιάνεται, κάθε τόνο διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπεται», αναφέρει χαρακτηριστικά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε σχετικό βίντεο που ανάρτησε στα social media για την Earth Overshoot Day, όπως ονομάζεται η ημέρα κάθε χρονιάς κατά την οποία η ανθρωπότητα εξαντλεί τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης μας.

Φέτος, αυτή η ημέρα ήρθε τρεις εβδομάδες αργότερα σε σύγκριση με το 2019, όταν η εξάντληση των φυσικών πόρων σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετάθεση της συγκεκριμένης ημερομηνίας σε ετήσια βάση, από τη δεκαετία του ’70, όταν υιοθετήθηκε η Earth Overshoot Day. Παρόλα αυτά, θα χρειαζόταν 1,6 φορές η Γη για να στηριχθεί ο ρυθμός κατανάλωσης της ανθρωπότητας.

Αυτή η φετινή «επιτυχία» σημειώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Χάρη στο lockdown, το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας μειώθηκε κατά 9,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό έρευνας Global Footprint Network.

«Η Earth Overshoot Day είναι ένας τρόπος αποτύπωσης του μεγέθους της βιολογικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε», εξήγησε ο επικεφαλής του οργανισμού, Μάτις Γουακερνάγκελ. Παρότι τα φετινά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να γίνει περαιτέρω πρόοδος, «βάσει σχεδιασμού, όχι λόγω καταστροφής», υπογράμμισε.

«Υπάρχει ελπίδα. Για να μην καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που παράσχει ο πλανήτης, η Earth Overshoot Day πρέπει να μετατίθεται κατά 5 ημέρες κάθε χρόνο, ως το 2050», αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Η αντικατάσταση του 50% του κρέατος με γεύματα λαχανικών θα προκαλούσε τη μετάθεση της ημερομηνίας κατά δύο εβδομάδες. Το ίδιο θα συνέβαινε με τη μείωση κατά το ήμισυ των μετακινήσεων με αυτοκίνητο», επισημαίνει ακόμη.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: lifo, epirusonline