14/04/2021

Η αμμοθύελλα του Πεκίνου ήταν τελικά κάτι πολύ χειρότερο

Η αμμοθύελλα του Πεκίνου ήταν τελικά κάτι πολύ χειρότερο  * Βίντεο *

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ουρανοί στο Πεκίνο έγιναν πορτοκαλί, στη χειρότερη αμμοθύελλα της δεκαετίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν ήταν ακριβώς αμμοθύελλα αλλά μια ανεμοθύελλα. Και ενώ η διαφορά μπορεί να ακούγεται ασήμαντη, είναι πολύ σημαντική για τη δημόσια υγεία.

Οι κόκκοι της άμμου είναι σωματίδια μεγαλύτερα των 0.06mm σε διάμετρο, αυτό που νιώθουμε να μας γαργαλάει στους αστραγάλους στην παραλία όταν φυσάει. Ωστόσο τα σωματίδια σκόνης είναι πολύ μικρότερα, ελαφρύτερα και ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα. Δε βασίζονται στις μικρές βαλλιστικές μετακινήσεις των κόκκων της άμμου και μπορούν να αιωρηθούν στην ατμόσφαιρα φτάνοντας οπουδήποτε στον κόσμο.

Επιπλέον, το μέγεθος των κόκκων παίζει ρόλο για την υγεία των ανθρώπων, καθώς αυτά κάτω των 10μm και ειδικά αυτά κάτω των 2.5μm είναι αρκετά μικρά για να καταλήξουν βαθιά στα πνευμόνια μας.

Χρησιμοποιώντας τα δορυφορικά δεδομένα της NASA, οι επιστήμονες είδαν τα σωματίδια να μετακινούνται σε ένα μονοπάτι από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Έπειτα, ακολουθώντας μία κυκλωνική κίνηση της ατμόσφαιρας, ανυψώθηκαν σε ύψη πάνω από τα σύννεφα. Πέρα από ασυνήθιστο μέγεθος της ανεμοθύελλας και το χρόνο στον οποίο έλαβε χώρα, είναι επίσης ασυνήθιστο να μεγαλώνουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα οι ανεμοθύελλες. Δορυφορικές φωτογραφίες από τις 14 Μαρτίου δε δείχνουν μεταφορά σκόνης, ενώ μόλις μία μέρα μετά έχει δημιουργηθεί μία τεράστια θύελλα.

Οι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποίησαν γυαλιά, μάσκες και καλύμματα μαλλιών για να προστατευθούν από την πυκνή σκόνη και την άμμο, με αξιοθέατα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της Απαγορευμένης Πόλης, να καλύπτονται από ένα τοπίο που θυμίζει αποκάλυψη.

Σύμφωνα με το ctvnews.ca, η δημοτική κυβέρνηση διέταξε τα σχολεία να ακυρώσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες και συμβούλεψε το κοινό να μείνει μέσα όπου ήταν δυνατόν, καθώς εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Περιορισμένη ορατότητα και νεκροί

Τα κινεζικά μετεωρολογικά πρακτορεία κατηγόρησαν κατέδειξαν το γεγονός της ποιότητας του αέρα, τονίζοντας ότι οφείλεται σε μια αμμοθύελλα που διασχίζει τη βόρεια Κίνα από τη βόρεια Μογγολία, όπου οι αρχές δήλωσαν ότι είχε αφήσει αρκετούς νεκρούς, πριν να προχωρήσει νότια από τους ανέμους και μειώνοντας την ορατότητα στο Πεκίνο σε λιγότερο από τα 500 μέτρα.

Κάτω από τον βαρύ ουρανό, οι κάτοικοι του Πεκίνου ανησυχούσαν για τους κινδύνους για την υγεία με τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων να αγγίζει το PM 2,5 στην πρωτεύουσα. «Νομίζω ότι κάθε αναπνοή θα μου δώσει προβλήματα στους πνεύμονες», δήλωσε ο κάτοικος του Πεκίνου Zhang Yunya στο AFP.

 

ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

unboxholics/in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *