28/02/2021

Η αγάπη της Oriana Fallaci προς τον Αλέκο Παναγούλη

Η ιστορία αγάπης μεταξύ της Oriana Fallaci και του Αλέκου Παναγούλη εκπροσωπείται τέλεια σε αυτή την ερωτική επιστολή, η οποία δείχνει τη συνενοχή και την αγάπη που την προσδένουν στον Έλληνα επαναστάτη.

Η επιστολή της Oriana Fallaci προς τον Αλέκο

Αγαπητέ Αλέκο, Σας γράφω ξανά για να σας πω ότι ήμουν ευτυχής να σας ακούσω για δεύτερη φορά στο τηλέφωνο. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα επειδή δεν καταλαβαίνετε τίποτα από αυτά που λέω και δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά που λέτε, ακούγοντας τη φωνή σας είναι όμορφη. Αισθάνομαι καλύτερα μετά.

Σας ευχαριστώ για την απάντηση στην ερώτησή μου σχετικά με “τι σημαίνει να είσαι άνδρας”. (…) Είναι μια υπέροχη απάντηση, καλύτερη από την ποίηση του Kipling. Ίσως θα το χρησιμοποιήσω προσθέτοντας στα λόγια σας αυτή την ερώτηση για μένα: “Και για σας, τι είναι ένας άνθρωπος;” Έτσι θα είμαι σε θέση να απαντήσω : «Ο άνθρωπος είναι … ένα πλάσμα σαν κι εσένα. Εσύ είσαι ».

Ωστόσο, μια λεπτομέρεια της απάντησής σας με ενοχλούσε. Αυτό που έχει μεταφράσει ο Αντρέας: “Να αγαπάς χωρίς να επιτρέπετε σε μια αγάπη να γίνει ένα μειονέκτημα”. Στην ιταλική γλώσσα: “Να αγαπάς χωρίς να αφήσεις την αγάπη να γίνει εμπόδιο”. 

Λοιπόν: Δεν είμαι και ποτέ δεν θα είναι ένα εμπόδιο, ένα μειονέκτημα. Ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα πράγματα από την αγάπη ή την αγάπη ενός ανθρώπου για ένα άτομο.

Για παράδειγμα, ένα όνειρο. Για παράδειγμα, ένας αγώνας. Για παράδειγμα, μια ιδέα.

Γεια σας, το Σάββατο. Το πολύ, Κυριακή. Και, αν μπορώ, πρώτα (…). Μετά από τη δουλειά στη Βόννη, θα σταματήσω στην Ιταλία για να χαιρετήσω τη μητέρα μου που είναι άρρωστη.  Τότε θα έρθω σε σας αμέσως. Μην σκεφτείτε ούτε καν να φύγετε από την κλινική όταν φτάσω. Αν πρέπει να μείνετε στην κλινική, θα μείνετε στην κλινική. Και θα σας κρατήσω συντροφιά στην κλινική με μια βαθιά συζήτηση στα ελληνικά. Ή παίζοντας σκάκι. Εντάξει; Περιμένετε. Σας περιμένω για πολύ καιρό.

Oriana

Πηγή:libreriamo