13/04/2021

Chris Nikic: Ένας Ιronman που δεν άφησε το σύνδρομο Down να τον σταματήσει! (Βίντεο)

Απέδειξε πως όταν υπάρχει η θέληση τίποτα δεν είναι αδύνατο! Ο 21χρονος αθλητής Chris Nikic, από την Φλόριντα των ΗΠΑ, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να αποδείξει σε εκατομμύρια Άτομα με Αναπηρίες πως “Anything is Possible”. Όλοι μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, αρκεί να το θελήσουν και να παλέψουν γι΄ αυτό! (Βίντεο)

To κοινό στην Καλιφόρνια πρόσφερε το πιο θερμό χειροκρότημα στον Κρις Νίκιτς. Ο 21 ετών αθλητής έγραψε ιστορία. Είναι ο πρώτος τριαθλητής με σύνδρομο Down και απέδειξε πως όταν υπάρχει η θέληση τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Ο νεαρός που μέχρι την ηλικία των 4 ετών δεν περπατούσε κατάφερε να ολοκληρώσει ένα από τα πιο αντίξοα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως, τον αγώνα Ιronman, δηλαδή 180 χιλιόμετρα ποδήλατο, 3,8 χιλιόμετρα κολύμπι και 42,2 χιλιόμετρα τρέξιμο.

Πρόκειται για μια δύσκολη δοκιμασία σωματικής και ψυχικής αντοχής την οποία, σύμφωνα με το euronews, ο Κρις Νίκιτς ολοκλήρωσε σε 16 ώρες, 46 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα.

Ο 21χρονος έδωσε τον καλύτερο του εαυτό για να αποδείξει πως εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και τα κατάφερε.

View this post on Instagram

IRONMAN. Goal set and achieved. Time to set a new and BIGGER Goal for 2021. Whatever it is the strategy is the same. 1% Better every day. YES, I did the work but I had angels helping me. God surrounded me with Angels. Best part of all. New family and friends. All about awareness and inclusion. Awareness for Down Syndrome and Special Olympics. Inclusion for all of us with all of you. I’m sorry for not responding personally to all your messages. It’s amazing but overwhelming because I got 33K new followers and messages since yesterday. I will try and catch up. If you want to support my mission for Down Syndrome and Special Olympics go to my website www.ChrisNikic.com because 100% of the donations go to my charities. I achieved my goal and now I want to help others like me. Thank you to @ironmantri and @im_foundation for making it possible. Thank you @specialolympics @specialolympicsfl for starting the triathlon program. Thank you @rodsracing for giving a home to babies like me. I will be thanking so many more people over the coming days. But I must start with the 3 Angels who trained with me and did the race with me. Dan, Jenn and Carlos. #inclusion

A post shared by Chris Nikic (@chrisnikic) on

Mετά την επίτευξη του μεγάλου στόχου του ο Chris έγραψε στη σελίδα του στο Instagram:

«IRONMAN. Ο στόχος τέθηκε και επιτεύχθηκε. Τώρα ήρθε η ώρα να βάλω έναν νέο και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ Στόχο για το 2021. Όποιoς και αν είναι, η στρατηγική θα είναι η ίδια. 1% Καλύτερα κάθε μέρα. ΝΑΙ, πέτυχα το στόχο, αλλά είχα αγγέλους να με βοηθούν. Ο Θεός με περιβάλλει με Αγγέλους. Το καλύτερο μέρος όλων. Νέα οικογένεια και φίλοι. Όλα έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση και την ένταξη. Ευαισθητοποίηση για το σύνδρομο Down και τους Special Olympics. Ένταξη για όλους εμάς με όλους εσάς. Λυπάμαι που δεν απάντησα προσωπικά σε όλα τα μηνύματά σας. Είναι εκπληκτικό γιατί έχω 33.000 νέους ακόλουθους και τόσα μηνύματα από χθες. Θα προσπαθήσω να τα προλάβω όλα. Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την αποστολή μου για το σύνδρομο Down και τους Special Olympics επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μου www.ChrisNikic.com γιατί το 100% από τις δωρεές σας θα πάνε σε φιλανθρωπίες. Εγώ πέτυχα τον στόχο μου και τώρα θέλω να βοηθήσω και άλλους σαν εμένα».

Ο Chris αγωνίζεται με την ομάδα των Special Olympics της Florida από τα εννέα του χρόνια, αλλά ο πατέρας του έχει δηλώσει ότι μόλις δύο χρόνια πριν άρχισε να βλέπει τον γιο του να λάμπει κυριολεκτικά! Ως κάτοικος του Maitland της Φλόριντα, τον τελευταίο χρόνο έκανε τέσσερις ώρες την ημέρα προπόνηση για έξι ημέρες την εβδομάδα για να ετοιμαστεί για τον πρώτο του αγώνα Half Ironman στην παραλία του Panama City τον Μάιο, ο οποίος, όμως, αναβλήθηκε. Έτσι αποφάσισε να προετοιμαστεί για ένα Full Ironman το Νοέμβριο. Όμως, η πανδημία του κορονοϊού έφερε κι άλλες δυσκολίες στο πρόγραμμα προπόνησης του Chris, με κολύμπι στη λίμνη αντί για την πισίνα και τις περισσότερες προπονήσεις του έξω από το κλειστό τοπικό γυμναστήριο.

Ο Chris, όμως, έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλές και σοβαρότερες αντιξοότητες στη ζωή του. Σε ηλικία μόλις 5 μηνών έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και μέχρι 3 ετών χρειαζόταν βοηθήματα για να περπατήσει. «Έχοντας σύνδρομο Down σημαίνει ότι έπρεπε να δουλέψω σκληρότερα από όλους τους άλλους», είπε ο Nikic. «Έχω μάθει να δουλεύω σκληρότερα στη ζωή και αυτό με βοήθησε να είμαι έτοιμος για τον Ironman».

Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ο Chris έλεγε συχνά στον προπονητή του ότι νιώθει κάποιον «ψεύτικο πόνο», προφανώς από κράμπες ή την κόπωση που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Η στρατηγική του, όμως, ήταν ότι μπορεί πάντα να πάρει το “1% BETTER” σε κάτι, ακόμα κι αν χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. «Δεν χρησιμοποιώ την κατάστασή μου ως δικαιολογία», έλεγε τότε ο Chris. «Αντ’ αυτού, δουλεύω πιο σκληρά… Ο μπαμπάς μου μου έχει πει, “Μην αμφιβάλλεις ποτέ για τα όνειρά σου, Chris”. Μου είπε ότι ο Θεός μου έδωσε δώρα. Δεν αμφιβάλλω ποτέ για τα όνειρά μου τώρα!».

Ο Πρόεδρος των Special Olympics, Timothy Shriver, πιστεύει ότι το ταξίδι του Nikic στο Ironman μπορεί να είναι πολύ μακρύ: «Υπάρχει μια εντύπωση ότι η δύναμή του προέρχεται από το ότι δεν φοβάται. Όταν κάποιος όπως ο Chris είναι σε θέση να σταθεί στην γραμμή εκκίνησης ενός τέτοιου δύσκολου αγώνα και, στην πραγματικότητα, να πει στον κόσμο: ”Βάζω στοίχημα ότι δεν είδατε αυτό που έρχεται, ότι δεν περιμένατε να τα καταφέρω, όταν με κοιτάξατε με οίκτο ή χαμηλές προσδοκίες λόγω του πως φαίνομαι”, αυτό κρύβει ένα μήνυμα. Στην εποχή μας, έχουμε απεγνωσμένα την ανάγκη ανθρώπων που θα μας κάνουν να σπάσουμε τα στερεότυπα!».

 

• Με πληροφορίες από USA TODAY Sports / Φωτογραφίες από την σελίδα Instagram του Chris Nikic

Πηγή: euronews, news247, irunmag