21/01/2021

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς 1 Οκτωβρίου: Η Παγκόσμια ημέρα την Ηλικιωμένων

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ: Τι γιορτάζουμε σήμερα 1 Οκτωβρίου 2019. Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας -«Την γιαγιά και τον παππού τους θυμάμαι κάθε μέρα».

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς 1 Οκτωβρίου: Η Παγκόσμια ημέρα την Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια για την Τρίτη Ηλικία», γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου απο το 1990, όταν υιοθετήθηκε απο την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς, γνωστή επισήμως ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και για να θίξει τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στη συγκεκριμένη εορτή, που σκοπό έχει να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά παράλληλα και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σημειώνουν ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν τους συγγενείς τους που χρειάζονται ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω.

Από την άλλη, οι νεώτεροι άνθρωποι υπολογίστηκε ότι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους που τους έχουν ανάγκη.

Ορισμένες οικογένειες παίρνουν κάρτες ή δώρα για τους παππούδες και τις γιαγιάδες την Ημέρα των Ηλικιωμένων. Οι περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες θα έλεγαν ότι μια χειρόγραφη κάρτα ή μια ζωγραφιά είναι το τέλειο δώρο.

Ένα άλλο υπέροχο δώρο, είναι απλά το να πάτε με τους παππούδες σας κάπου για διασκέδαση. Ίσως η γιαγιά σας αγαπά τον κινηματογράφο, επομένως μπορείτε να πάρετε εισιτήρια για να δείτε μια ταινία μαζί.

Αφήστε τους παππούδες να διδάξουν τα εγγόνια τους μια δεξιότητα, όπως το πώς να ψαρεύουν. Ή ίσως θα ήταν διασκεδαστικό να φτιάξετε όλοι μαζί ένα νόστιμο κέικ.

Την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, είναι πραγματικά η σκέψη που μετράει – βεβαιωθείτε ότι οι παππούδες σας γνωρίζουν ότι τους σκέφτεστε και τους εκτιμάτε!

Πηγές:

ekklisiaonline

news247