06/03/2021

“Εύρυτος”: Αυτός είναι μυστηριώδης γκραφιτάς που ζωγραφίζει τοίχους της Αθήνας με τους ήρωες του 1821 [Eικόνες]

Γκράφιτι με θέμα την Ελληνική Επανάσταση έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελυταέις εβδομάδες σε δρόμους της Αθήνας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των περαστικών αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νεαρός καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο “Εύρυτος” μίλησε στο SigmaLive για την αγάπη του για το γκράφιτι και την Ιστορία.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Αντιλαμβανόμαστε ότι θες να κρατήσεις την ανωνυμία σου….

Ποια ήταν τα ερεθίσματά σου για να στραφείς στο γκράφιτι;

Ασχολούμαι με τις παραδοσιακές μορφές τέχνης από μικρότερος, ωστόσο το γκράφιτι ήρθε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου. Έπειτα από μερικές δοκιμές, το πρώτο μου έργο είναι η τραγική μορφή του ματωμένου καλόγερου τον Δεκέμβριο. Για εμένα η τέχνη είναι η προσωποποίηση του συναισθηματισμού και εξωτερίκευση του κάλους.

Γιατί επέλεξες αυτό το ψευδώνυμο;

Εύρυτος είναι ένα συνηθισμένο όνομα στην αρχαία Ελλάδα και αρκετά γνωστό σε όσους αγαπούν την ιστορία. Βλέποντας το, αναζήτησα την ιστορία του. Για μένα ο Σπαρτιάτης που πολέμησε χωρίς το φως του, συμβολίζει την αίσθηση καθήκοντος, την φιλοπατρία και την πιστή σε όρκους και νόμους.

Ποιοι αποτελούν έμπνευσή σου;

Αγαπώ ιδιαίτερα τον ρομαντισμό-κλασικισμό στη τέχνη, γι’ αυτό και θαυμάζω τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Λουί Νταβίντ.

Γιατί επέλεξες να αποτυπώσεις την εθνική μας παλιγγενεσία στα έργα σου;

Η ελληνική πρωτίστως και γενικότερα η ιστορία αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης για εμένα. Τα 200 χρόνια σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρολό, τόσο στην παρακίνησή μου να ασχοληθώ με μια σειρά αυτής της θεματολογίας, όσο και από μέρος του κόσμου στο να τις κοινοποιήσει.

Ξέρουμε ότι έχεις μια ιδιαίτερη ευαισθησία και για την Κύπρο, αλλά και για την συμβολή των Κυπρίων στους αγώνες του έθνους.

Πράγματι αγαπώ πολύ την Κύπρο και δυστυχώς όντως στον Ελλαδικό χώρο δεν είναι γνωστός ο αγώνας και των Κυπρίων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του γένους μας. Ωστόσο είναι μέσα στις βλέψεις μου να αποτυπώσω και τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό την κατάλληλη στιγμή.

Πώς αντιλαμβάνεσαι τους εορτασμούς;

Προς το παρόν δεν έχω αντιληφθεί κάποιο ιδιαίτερο εορταστικό κλίμα. Ίσως αυτό εκδηλωθεί τον Μάρτιο που θα φτάνουμε εγγυτέρα στη μεγάλη επέτειο. Θέλω να ελπίζω ότι επί τη ευκαιρία θα δούμε ένα μεγαλοπρεπές μνημείο για το μεγάλο γεγονός του 1821.

Πώς νιώθεις για την αναγνώριση του έργου σου;

Χαίρομαι πάρα πολύ για την αναγνώριση από μεριάς του κόσμου την οποία αποτυπώνουν και τα ΜΜΕ, αλλά θεωρώ ότι αυτή δεν απευθύνεται σε εμένα, πάρα στους μεγάλους ήρωες που έχει ανάγκη να αισθάνεται κοντά του. Αυτό που κάνω ευελπιστώ να ενώσει τους Έλληνες, ανήκει σε αυτούς.

Θες να μεταφέρεις κάτι στους Κυπρίους;

Σύμφωνα και με το πνεύμα της επανάστασης, η Κύπρος είναι η προσωποποίηση της φράσης “όλα είναι εφικτά αν λαχταράς την Λευτεριά”.

Πηγή: SigmaLive,thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *