Εξυπνάδα: Ποιες ώρες της ημέρας είσαι πιο έξυπνος

Σίγουρα έχετε ακούσει την έκφραση “δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο”. Το ίδιο ισχύει και για την εξυπνάδα. Κι όμως! Η εξυπνάδα μεταβάλεται και υπάρχουν ώρες της ημέρας κατά τις οποίες το μυαλό λειτουργεί με πιο γρήγορες στροφές.
Τι ώρα φτάνει στο απώγειο η εξυπνάδα μας
Όταν σβήνουν τα φώτα… ανάβει ο εγκέφαλος. Σύμφωνα με τη γερμανική μελέτη των πανεπιστημίων Stuttgart και Hochenheim, ο χαμηλός φωτισμός (έως το πλήρες σκοτάδι):
- μας απελευθερώνει από τους περιορισμούς
- μειώνει τις αναστολές μας
- μας δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, μαζί με επιθυμία για εξερεύνηση
Είναι η κατάλληλη στιγμή για παραγωγή νέων ιδεών, καθώς και για τη διερεύνηση της βέλτιστης λύσης σε κάθε πρόβλημα.
Επίσης συμβαίνει και κάτι άλλο: στο σκοτάδι τα οπτικά ερεθίσματα μειώνονται. Ο εγκέφαλος δεν ασχολείται πλέον με το να παρατηρεί και να αναλύει τις εικόνες του περιβάλλοντος, οπότε η συγκέντρωσή του αυξάνεται.
Όπως έχει παρατηρηθεί, στο σκοτάδι σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά τα πράγματα από ό,τι στο φως – κάνοντας αναλύσεις ανωτέρου επιπέδου
Σκέψου στα σκοτεινά – δράσε στο φως…
Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ερευνήτριες, μπορεί μεν να συλλαμβάνουμε μια καλή ιδέα στα σκοτεινά, όμως από τη στιγμή που θα φωτιστεί το μυαλό μας, ο συλλογισμός και η υλοποίηση της ιδέας χρειάζονται οπωσδήποτε άπλετο φως. Είναι όπως στα κόμικς, εξηγούν, όπου μια λάμπα ανάβει ξαφνικά επάνω από το κεφάλι κάποιου… φωτισμένου την ώρα που εκείνος αναφωνεί “Εύρηκα!”.