16/04/2021

Ενα σουρεάλ βιβλιοπωλείο στην Κίνα – Ζαλίζει, κυριολεκτικά

Instagram @xlivingart

«Ζαλιστικό» ή απλά μαγικό; Ενα βιβλιοπωλείο στην Κίνα περνά τον σχεδιασμό αλλά και την εμπειρία ενός λάτρη βιβλίου σε άλλο επίπεδο. (Εικόνες & Βίντεο) 

Δαιδαλώδεις διάδρομοι, πανύψηλες καμάρες και σκάλες, ράφια που μοιάζουν ατελείωτα, ένα σκηνικό που μπλέκεται και συστήνει κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, έναν ασυνήθιστο σχεδιασμό για βιβλιοπωλείο. Το σουρεάλ βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην πόλη Dujiangyan στη Σιτσουάν, στην Κίνα. Πρόκειται για έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου X+Living, το οποίο εμπνεύστηκε από το αρδευτικό σύστημα της πόλης, το οποίο εκμεταλλεύεται τα ποτάμια που ρέουν μέσα και έξω από την πόλη.

Φωτογραφίες από το σουρεάλ βιβλιοπωλείο στην Κίνα

Κατά την είσοδο, οι αγοραστές συναντούν βιβλιοθήκες σε σχήμα Γ, οι οποίες δημιουργούν μια σειρά οικείων χώρων. Στο κέντρο του καταστήματος, οι ψηλές καμάρες και οι κολώνες εκμεταλλεύονται το πλήρες ύψος του χώρου.

Ο πρώτος όροφος του καταστήματος φιλοξενεί ένα καφέ και έναν χώρο για παιδιά, ο οποίος διαθέτει βιβλιοθήκες από μπαμπού διακοσμημένες με πάντα. Στοίβες από πολύχρωμα μαξιλάρια παρέχουν άνετα σημεία ανάγνωσης για μικρούς αναγνώστες, όπως αναφέρει το Architectural Digest.

 

Το δεύτερο επίπεδο είναι γεμάτο με καθίσματα, όπου οι πελάτες μπορούν να δουν τα βιβλία, να εργαστούν ή να συναντηθούν. Κάθε χώρος σχεδιάστηκε με προσοχή για να δημιουργήσει μια συνολική εμπειρία. «Αυτό το έργο είναι μια ολιστική ιδέα», λέει η αρχιτέκτονας Li Xiang, προσθέτοντας: «Χρειαζόμασταν να συντονίσουμε κάθε μέρος του χώρου για να διασφαλίσουμε ότι οποιοδήποτε λειτουργικό αντικείμενο, είτε πρόκειται για ράφι είτε για γραφείο, δεν ξεφεύγει από το θέμα της ιδέας και την ίδια στιγμή έχει μια αίσθηση ομορφιάς».

iefimerida