10/04/2021

Ελ Γκρέκο: Εντοπίστηκε άγνωστος πίνακας του ζωγράφου

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Εντοπίστηκε άγνωστος, αυθεντικός πίνακας του Ελ Γκρέκο – Βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή

 

Χρειάστηκαν μήνες μελετών και αναλύσεων για να διαπιστωθεί ότι ανήκει στον σπουδαίο ζωγράφο

 

Περίπου δύο χρόνια χρειάστηκαν για να διαπιστωθεί ότι ένας μικρός πίνακας, που βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή, είναι αυθεντικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και όχι μελών του εργαστηρίου του ή μαθητών του.

Η αυθεντικότητα του πίνακα πιστοποιήθηκε μετά από αναλύσεις και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Center d’Art d’Època Moderna (CAEM) του Πανεπιστημίου της Λιέιδα στην Καταλονία.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και διευθυντής του CAEM, δρ. Σίμο Κομπάνι, συνεργάστηκε με την Κάρμεν Γκαρίδο, ιδρύτρια και διευθύντρια του Τμήματος Τεκμηρίωσης του Μουσείου του Πράδο, καθώς και την ερευνήτρια Μαριόνα Ναβάρο. «Χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια συναρπαστικής εργασίας, μελετών και αναλύσεων. Για μας είναι μεγάλη είδηση και ένας φόρος τιμής στην Κάρμεν, η οποία απεβίωσε ξαφνικά στις 8 Δεκεμβρίου», δήλωσε.

Ο δρ. Κομπάνι πιστεύει ότι το έργο μπορεί να ήταν άγνωστο μέχρι τώρα επειδή ο ζωγράφος το κράτησε στο εργαστήριό του και δεν το παρουσίασε σε έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Ωστόσο, λόγω του εκλεπτυσμένου φινιρίσματος του εξαιρετικού αυτού έργου και λαμβάνοντας υπόψιν το μικρό μέγεθος του, μπορεί επίσης να προοριζόταν για το ιδιωτικό παρεκκλήσι κάποιου ευγενή ή κληρικού», πρόσθεσε.

 

athensvoice

Pic © Instagram / artnews