13/04/2021

Ελλάδα: Οι στατιστικές της υπερηφάνειας – Η ελληνική αντίσταση στις δυνάμεις του Γερμανικού άξονα που διήρκησε περισσότερο στην Ευρώπη

Η αντίσταση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η μεγαλύτερη από όλα τα έθνη της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αντίσταση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια από όλα τα έθνη της δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ποτέ δεν καταλήφθηκε παρά τις  θυελλώδεις αεροπορικές επιθέσεις της «Λουφτβάφε».

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η Ελλάδα αντιστάθηκε συνολικά 219 ημέρες εναντίον της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας μεταξύ Οκτωβρίου 1940 και Απριλίου 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε μια τεράστια μαζική επίθεση μέσω της Βουλγαρίας.
Συγκριτικά, το έθνος της Νορβηγίας αντιστάθηκε για 63 ημέρες, ενώ η Γαλλία, που ήταν τότε στρατιωτική υπερδύναμη, κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του Άξονα μόνο για 43 ημέρες.
Την περίοδο αυτή, η Ελλάδα κατέγραψε 13.325 νεκρούς, 62.663 τραυματίες και 1.290 αγνοούμενους.
Τα στρατεύματα της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας που πολέμησαν μαζί με τους Έλληνες υπέστησαν 903 θύματα, 1.250 τραυματίες, ενώ 13.958 από τους άνδρες τους καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα.Ημέρες αντίστασης στις δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου: 

Ελλάδα 219 ημέρες
Νορβηγία 63 ημέρες
Γαλλία 43 ημέρες
Πολωνία 30 ημέρες
Βέλγιο 18 ημέρες
Ολλανδία 4 ημέρες
Γιουγκοσλαβία 3 ημέρες
Τσεχοσλοβακία 0 ημέρες
Δανία 0 ημέρες
Με διάρκεια περίπου έξι ώρες, η γερμανική στρατιωτική εκστρατεία κατά της Δανίας, ένα μικρό έθνος με σχεδόν όλη την επικράτειά της σε επίπεδο θάλασσας, ήταν μία από τις μικρότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
πληροφορίες από greekreporter.gr