05/03/2021

Εκατομμύρια δέντρα βρέθηκαν στην έρημο της Σαχάρας.

Βρήκαν εκατομμύρια δέντρα στην έρημο της Σαχάρας.💚💚💚❤️❤️❤️💚💚💚

Πάνω από 11.000 εικόνες αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας που κάλυψε έκταση περίπου 1,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι απέραντες αμμώδεις εκτάσεις της Σαχάρας και της Σαχέλ ίσως δεν είναι τόσο άγονες όσο πιστευόταν έως σήμερα, καθώς ένας συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και λεπτομερών δορυφορικών εικόνων αποκάλυψαν την ύπαρξη σημαντικού αριθμού δέντρων στις περιοχές αυτές.

Η έρευνα μιας ομάδας ερευνητών αποκάλυψε την ύπαρξη περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δέντρων στις ερήμους της δυτικής Σαχάρας και της Σαχέλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature.

«Εκπλαγήκαμε πολύ που υπάρχουν τόσα δέντρα στην έρημο Σαχάρα» ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο (AFP) ο Μάρτιν Μπραντ, επίκουρος καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας.

Φωτογραφία: eurekalert.org

«Ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες περιοχές χωρίς καθόλου δέντρα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τοποθεσίες με υψηλή πυκνότητα δέντρων, και ακόμα και ανάμεσα στους αμμόλοφους υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα που μεγαλώνουν».

Η έρευνα κάλυψε μια περιοχή έκτασης περίπου 1,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλάμβανε την ανάλυση τουλάχιστον 11.000 εικόνων.

Προκειμένου να καταμετρηθούν με ακρίβεια τα δέντρα που είναι διάσπαρτα σε μια τόσο αχανή έκταση, οι επιστήμονες αξιοποίησαν ένα υπολογιστικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού, όμως, του υπολογιστή για την αναγνώριση και τη σωστή ταξινόμηση του αριθμού και των ειδών, χρειάστηκε ο ίδιος ο Μπραντ να μετρήσει και να καταγράψει περίπου 90.000 δέντρα.

«Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι πολύ υψηλό και το μοντέλο πρέπει να γνωρίζει πώς φαίνονται όλα τα είδη των διαφορετικών αυτών δέντρων σε διαφορετικά τοπία. Δεν γινόταν να αποδεχτώ εσφαλμένη ταξινόμηση» πρόσθεσε ο ίδιος.

                 Φωτογραφία: Pixabay.

«Για την προστασία, την αποκατάσταση, την κλιματική αλλαγή και όλα αυτά, δεδομένα όπως αυτά, είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη δημιουργία ενός επιπέδου αναφοράς» σημείωσε από την πλευρά του ο Τζέσε Μέιερ, προγραμματιστής στο Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ της NASA που συμμετείχε στην έρευνα.

«Σε έναν χρόνο, ή δύο, ή δέκα η έρευνα μπορεί να επαναληφθεί για να διαπιστωθεί αν οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση και τη μείωση της αποδάσωσης είναι αποτελεσματικές ή όχι» πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης της NASA.

Φωτογραφία: Pixabay.

Με πληροφορίες από: sputniknews.

extremomundial