16/04/2021

Διώρυγα του Σουέζ: Καρέ καρέ η προσάραξη του Ever Given – Το βίντεο της προσομοίωσης

Διώρυγα του Σουέζ: Καρέ καρέ η προσάραξη του Ever Given – Το βίντεο της προσομοίωσης

 

Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων έφερε στο φως την ακριβή πορεία του πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που την Τρίτη προσάραξε πάνω στο τοίχωμα της διώρυγας του Σουέζ κλείνοντας το εμπορικό πέρασμα και προκαλώντας οικονομικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία δορυφορικού εντοπισμού θέσης πλοίων, ένα βίντεο του Vessel Finder προσομοιώνει την πορεία του Ever Given με βάση το στίγμα από τον πομπό του γιγαντιαίου φορτηγού πλοίου μέσα στη διώρυγα του Σουέζ.

Ο καπετάνιος φαίνεται να έχασε τον έλεγχο εξαιτίας ισχυρών ανέμων εν μέσω αμμοθύελλας και το πλοίο έκλεισε μία από τις σημαντικότερες διώρυγες του πλανήτη, σε απόσταση περίπου 3,7 μιλίων από το νότιο στόμιο της.

 

Το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ μπορεί να αποκολληθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας χάρη στον συνδυασμό της χρήσης μεγαλύτερων ρυμουλκών, των εργασιών βυθοκόρησης και της πλημμυρίδας, ανέφερε ολλανδική εταιρία που ασχολείται με την αποκόλληση του σκάφους.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Στόχος μας είναι να τα καταφέρουμε μετά το σαββατοκύριακο, αλλά όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ αυτού», δήλωσε αργά χθες στην ολλανδική τηλεόραση ο Πέτερ Μπερντόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της Boskalis. Η Boskalis είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία της Smit Salvage, στην οποία ανατέθηκε αυτή την εβδομάδα να βοηθήσει την αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) να αποκολλήσει το σκάφος. Η εταιρία Smit Salvage έχει εμφανιστεί πάντως πιο επιφυλακτική από τον πρόεδρο της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας εταιρίας του Ever Given, ο οποίος δήλωσε πως ευελπιστεί το πλοίο να αποκολληθεί σήμερα το βράδυ.

Παρόμοιο βίντεο που καταγράφει τα τελευταία 90 λεπτά της πορείας του πλοίου στη διώρυγα του Σουέζ δημιούργησε και η FleetMon βάσει των δεδομένων AIS από τη θέση του.

lifo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *