08/03/2021

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

27 Ιανουαρίου 2020 – Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

 

Μήνυμα  Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών.

Την Hμέρα αυτή ενωνόμαστε για να θυμηθούμε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της εποχής μας: τη συστηματική δολοφονία στο Ολοκαύτωμα έξι εκατομμυρίων Εβραίων ανδρών, γυναικών και παιδιών και εκατομμύρια άλλων από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.

Δεσμευόμαστε ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Υποσχόμαστε να λέμε τις ιστορίες τους και να τους τιμούμε, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων να ζουν με αξιοπρέπεια σε έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, η απελευθέρωση των στρατοπέδων θανάτου έδωσε τέλος στο μακελειό, αλλά σόκαρε  τον κόσμο καθώς  έγινε ξεκάθαρη  η  πλήρης έκταση  των εγκλημάτων των Ναζί.

Μέσα από αυτή τη φρίκη, τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήθηκαν για να ενώσουν τις χώρες με σκοπό την ειρήνη, για να ενώσουν  την κοινή μας ανθρωπότητα,  καθώς και  να εμποδίσουν οποιαδήποτε επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων κατά  της ανθρωπότητας.

Η αναζωπύρωση  του μίσους τα τελευταία χρόνια, από τον βίαιο εξτρεμισμό έως τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός, οι άλλες μορφές θρησκευτικού φανατισμού, ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό.

Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, οι νεοναζί και οι οπαδοί της «λευκής υπεροχής» επανεμφανίζονται, ενώ  γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος και την άρνηση ή αποποίηση της ευθύνης των αυτουργών.

Αλλά όπως  το μίσος συνεχίζεται,  έτσι πρέπει να συνεχίζεται και η δική μας αποφασιστικότητα να το καταπολεμήσουμε.

Σήμερα και κάθε μέρα, τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιδιώκοντας την αλήθεια, τη μνήμη  και την εκπαίδευση και οικοδομώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.

..

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».

Πηγές:

sansimera

un.org

unric.org