27/01/2021

Διέσωσαν το ελάφι που είχε σφηνωμένο βέλος στο κεφάλι του

Το ελάφι που βρέθηκε να έχει στο κεφάλι του ένα βέλος χειρουργήθηκε και επιβίωσε 

Το ελάφι απαλλάχθηκε από το μαρτύριό του και είναι πλέον ασφαλές στα δάση του Καναδά >>>

 

Το ελάφι που βρέθηκε να περιφέρεται με ένα βέλος σφηνωμένο στο κεφάλι του και έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, απαλλάχθηκε από το μαρτύριό του και είναι πλέον ασφαλές στα δάση του Καναδά.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ένα άλλο ζώο να επιβιώνει από κάτι τέτοιο», δήλωσε η Lee-Anne Carver, μια φωτογράφος άγριας ζωής που έχει τεκμηριώσει την απίθανη ιστορία τραυματισμού του ελαφιού, το οποίο ονομάτισε «Καρότο».

Η φωτογράφος γνώριζε καλά το ελάφι καθώς δέχονταν συχνά επισκέψεις του στην αυλή της. Αφού οι φωτογραφίες του τραυματισμένου ελαφιού έγινε viral την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί διατήρησης της άγριας ζωής συμβούλευαν αρχικά να μην γίνει αφαίρεση του βέλους από ανθρακονήματα, καθώς ανησυχούσαν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση.

Ωστόσο, το προσωπικό του υπουργείου φυσικών πόρων και δασών του Οντάριο αποφάσισε ότι υπήρχε κίνδυνος περαιτέρω τραυματισμού και αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να προχωρήσουν στην λεπτή διαδικασία. Μια πρώτη προσπάθεια την περασμένη Τετάρτη απέτυχε, αλλά την Πέμπτη, κατάφεραν με αναισθητικό να ακινητοποιήσουν το ζώο και να εξάγουν το βέλος.

Κανείς από την απομακρυσμένη κοινότητας της Kenora δεν είχε αναλάβει ποτέ τέτοια επιχείρηση, οπότε ένας κτηνίατρος χρειάστηκε να δώσει οδηγίες για το χειρουργείο μέσω τηλεφώνου από την Οτάβα.

Το βέλος αφαιρέθηκε χωρίς να προκαλέσει αιμορραγία και τη Δευτέρα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το ζώο θα ανακάμψει πλήρως. Υπήρξαν ωστόσο κάποιες επιπλοκές λόγω αντίδρασης στο ηρεμιστικό. «Υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει παρά να ζήσει μετά από αυτό που πέρασε. Δεν υπήρχαν εγγυήσεις», λέει η Carver.

Οι ενημερώσεις της στο Facebook σχετικά με την κατάσταση του ελαφιού παρακολουθήθηκαν από χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο. Πολλά παιδιά απάντησαν, λέγοντας ότι θέλουν να γίνουν κτηνίατροι ή να προσφέρουν τις αποταμιεύσεις τους για να βοηθήσουν την ανάκαμψη του ελαφιού.

Μετά την διαδικασία, το Καρότο έκανε μέρες να εμφανιστεί και η Carver φοβόταν όλο και πιο πολύ πως  δεν τα είχε καταφέρει. Νωρίς τη Δευτέρα, βγήκε έξω  ψάχνοντας ξανά τους χιονισμένους δρόμους καθώς η θερμοκρασία πλησίαζε τους -22 βαθμούς Κελσίου. Μετά από ώρες δεν είχε βρει κάποιο ίχνος του και καθώς γυρνούσε σπίτι απογοητευμένη, το ελάφι εμφανίστηκε την πλησίασε και όπως είπε η ίδια έδειχνε να είναι απόλυτα υγιές.

Πηγή: www.lifo.gr