25/01/2021

Γνωρίστε τους καλύτερους “απατεώνες” ζώων της φύσης – Μαγικές ψευδαισθήσεις, παραπλανητικές εξαπατήσεις και φανταχτερά “κοστούμια”

Σκίουρος Καλιφόρνιας

 

Californian ground squirrel (credit: Nick Green)

 

Αυτό το ελκυστικό μικρό τρωκτικό αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα. Είτε το σπίτι του είναι σε μια βραχώδη έκταση ή βαθιά σε μια κοιλάδα, συχνάζει στα λιβάδια και στα ανοιχτά δάση της Καλιφόρνιας, της Δυτικής Νεβάδας και του Δυτικού Όρεγκον στις ΗΠΑ. Ωστόσο, λόγω της ανοιχτής φύσης του οικοτόπου τους, αυτά τα τρωκτικά είναι πολύ ευάλωτα στην αρπαγή.

Ένας εχθρός τους είναι ο κροταλίας, ένα θανατηφόρο φίδι που κυνηγάει από τη μυρωδιά, και μόλις ανιχνεύσει ένα μονοπάτι μυρωδιάς δεν φαίνεται να υπάρχει διαφυγή για το θύμα του.

Αλλά οι σκίουροι της Καλιφόρνιας έχουν έναν ξεκάθαρο ύπουλο τρόπο για να ξεγελάσουν τον θανάσιμο εχθρό τους. Έμαθαν ότι τρίβοντας το δέρμα τους με δέρμα από ένα κροτάλια, μπορούν να καλύψουν τη μυρωδιά τους.

Πιστεύεται ότι αυτή η συμπεριφορά έχει περάσει από σκίουρο σε σκίουρο, με το “eau de snake” να αποτελεί το απαραίτητο άρωμα για κάθε απαιτητικό σκίουρο.

 

Ζέβρα

 

A zebra’s stripes may create optical illusions (credit: BBC)

 

“Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες;” είναι ένα από τα παλαιότερα ερωτήματα στην εξελικτική βιολογία, που απασχολούν τους επιστήμονες από τότε που ο Charles Darwin και ο Alfred Russel Wallace αρχικά διαφώνησαν για το θέμα. Αλλά σήμερα, η έρευνα ισχυρίζεται  ότι αυτές οι λωρίδες λειτουργούν ως μια μορφή “καμουφλάζ κίνησης” και διατηρούν τις ζέβρες ασφαλείς από τους εχθρούς τους.

“Μελετάω την όραση των ζώων εδώ και αρκετά χρόνια και ενδιαφέρομαι πολύ για το τι μπορεί να κάνουν οι λωρίδες της ζέβρας στα οπτικά συστήματα των κύριων θηρευτών τους”,λέει ο How

Το πιο υπέροχο κόλπο στην εργαλειοθήκη ενός μάγου – η οπτική ψευδαίσθηση.

Το μαύρο και το λευκό έχουν ισχυρή αντίθεση και όταν συνδυάζονται μπορούν να παίξουν κόλπα στο μυαλό, προκαλώντας σύγχυση στην όραση πολλών ζώων. Ο Δρ Martin How από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ μελετά τον τρόπο με τον οποίο τα κορυφαία αρπακτικά ζώα όπως τα τσιτάχ και τα λιοντάρια βλέπουν το θήραμά τους.

 

Ξεκίνησε να δει αν οι ρίγες της ζέβρας ξεγελούσαν τα αρπακτικά της μέσω του «wagon wheel illusion». Αυτό είναι ένα φαινόμενο όπου ο εγκέφαλος, όταν αντιμετωπίζει ένα γρήγορα κινούμενο αντικείμενο σαν τροχό, αγωνίζεται να επεξεργαστεί την κίνηση και απλοποιεί την ερμηνεία αυτού που βλέπει.

Στη διαδικασία, ωστόσο, ξεγελά το μυαλό να πάρει την κατεύθυνση εντελώς λάθος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν βλέπουμε ένα αυτοκίνητο να κινείται με υψηλή ταχύτητα ή τις προπέλες ενός αεροπλάνου, αντιλαμβανόμαστε περιστασιακά τους κόμβους των τροχών ή τα πτερύγια της έλικας να κινούνται αργά προς τα πίσω.

Η έρευνα του How έδειξε ότι καθώς οι ζέβρες αρχίζουν να κινούνται ως συλλογικό κοπάδι, οι ρίγες τους δημιουργούν μια ψευδαίσθηση που ονομάζεται “κίνηση dazzle”. Ο How πιστεύει, για παράδειγμα, ότι ένας θηρευτής που αντιμετωπίζει αυτήν την ανάμιξη των λωρίδων θα αντιλαμβανόταν ότι οι ζέβρες κινούνται προς τα αριστερά, ενώ στην πραγματικότητα κατευθυνόταν προς τα δεξιά.

Σε ένα κυνήγι κάθε δευτερόλεπτο μετράει, έτσι αυτό το “εκθαμβωτικό αποτέλεσμα” θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετή σύγχυση για να διαφύγει η ζέβρα, καθιστώντας το μία από τις πιο υπέροχες οπτικές ψευδαισθήσεις του πλανήτη.

 

 

Σουπιά

 

 

Cuttlefish have the most sophisticated skin on the planet (credit: Shutterstock)

 

Οι σουπιές έπρεπε να βρουν μερικές πονηρές άμυνες για να αποφύγουν την “κατανάλωση” και είναι μια μάλλον εκπληκτική οπτική τακτική.

Αντί να εγκλωβίζεται σε ένα σκληρό κέλυφος ή θωρακισμένη επένδυση, φοράει ένα μανδύα αόρατο και μετασχηματίζεται πλήρως ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον του.

Οι σουπιές το κάνουν αυτό με τη βοήθεια μικροσκοπικών χρωστικών οργάνων που ονομάζονται χρωματοφόρα, τα οποία βρίσκονται ενσωματωμένα στο ανώτερο στρώμα του δέρματός τους. Καθώς οι σουπιές κινούνται μεταξύ διαφορετικών φόντων, κάθε μεμονωμένο χρωματοφόρο τραβιέται και τεντώνεται από μυς που ελέγχονται από τον εγκέφαλο, αλλάζοντας, για παράδειγμα, μια κουκίδα σε έναν κύκλο χρώματος σε μια στιγμή.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αρκετών εκατομμυρίων από αυτά τα χρωματοφόρα που λειτουργούν συγχρόνως θα δώσει τη δυνατότητα στις σουπιές να δημιουργήσουν συγκεκριμένα χρώματα για να ταιριάζουν με το περιβάλλον με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Εκτός από αυτό, οι σουπιές έχουν επίσης την ικανότητα να αλλάζουν σχήμα και υφή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν την εντύπωση ότι απλώς εξαφανίστηκαν.

Αυτό που κάνει όλα αυτά τα κόλπα ακόμη πιο εκπληκτικά είναι ότι οι σουπιές είναι στην πραγματικότητα “τυφλές χρώματος”.

Έτσι, αν δεν μπορούν να δουν ακόμη και τα χρώματα που προσπαθούν να μιμηθούν, πώς διαχειρίζονται ένα τέτοιο τέλειο ταίριασμα;

Μια πρόσφατη ανακάλυψη αποκάλυψε το μυστικό των σουπιών: σε όλο το δέρμα τους υπάρχουν κύτταρα που περιέχουν οψίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στον αμφιβληστροειδή του ματιού. Έτσι, με τα ίδια μόρια ανίχνευσης φωτός, στην πραγματικότητα το ίδιο το δέρμα “βλέπει” το χρώμα, καθιστώντας το αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα και πιο έξυπνα δέρματα στον πλανήτη.

 

Αφρικανικό Λιοντάρι

 

Mmamoriri the maned lioness (credit: Chadden Hunter)

 

Εάν μοιάζει με αρσενικό λιοντάρι και θεωρείται από τους άλλους ως αρσενικό λιοντάρι, θα νομίζατε ότι θα ήταν αρσενικό λιοντάρι – αλλά όλα δεν είναι απαραίτητα όπως φαίνoνται. Στο Delta Okavango της Μποτσουάνα ζουν αρκετές ασυνήθιστες λέαινες, των οποίων οι ρέουσες χαίτες και οι λαιμοί, οι αρσενικοί βρυχηθμοί ίσως ξεγελούν τους αντιπάλους τους.

Ένα από αυτά τα εξαιρετικά λιοντάρια ονομάζεται Mmamoriri,το οποίο για αυτές τις προθέσεις και σκοπούς, μοιάζει και ακούγεται σαν άνδρας, αλλά είναι σίγουρα μέλος του αντίθετου φύλου.

Μαζί με τέσσερις άλλες λέαινες, η Μαμορίρη- Mmamoriri, πιστεύεται ότι έχει γενετική μετάλλαξη που δημιουργεί ανισορροπία ορμονών που με τη σειρά της που δίνει μια πολύ πιο ανδρική εμφάνιση.

Στην κοινωνία των λιονταριών, τα αρσενικά υπερασπίζονται τα εδάφη τους από τους αντιπάλους τους, και απο αυτό εξαρτάται ολόκληρη η υπερηφάνεια τους. 

Εάν η υπερηφάνεια του Mamamiri μπορεί να αυξήσει την κυριαρχία τους εξαιτίας αυτής της υψηλής αναλογίας ανδρών, τότε θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης , οδηγώντας σε μετάλλαξη που αποτελεί την αρχή μιας νέας και πολύ παραπλανητικής στρατηγικής.

 

Μάντις ορχιδέα

 

An orchid mantis wears a deceitful disguise (credit: WILDLIFE GmbH / Alamy Stock Photo)

 

Τα τροπικά δάση της Μαλαισίας όχι μόνο περιέχουν μια μεγάλη γκάμα φτερωτών εντόμων, αλλά και μια τεράστια ποικιλία θηρευτών ασπόνδυλων που επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτόν τον εναέριο μπουφέ. Η εμφάνιση σε τόσα πολλά μενού σήμαινε ότι εάν αυτά τα έντομα θέλανε να γλυτώσουν ,θα έπρεπενα εξελιχθούν ώστε να είναι γρήγορα, ευκίνητα και πολύ δύσκολο να πιαστούν.

Προκειμένου να αποφύγουν τα σαγόνια των αρπακτικών, αυτά τα έντομα, ωστόσο, απλώς δεν μπορούν να αντισταθούν σε έντονα χρωματισμένα λουλούδια που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν “πελάτες”από μακριά για να τρέφονται με τη γύρη και το νέκταρ τους.

Η μάντις ορχιδέα έχει μετατρέψει ολόκληρο το σώμα της σε μια όμορφη γλυπτή αλλά και απατηλή μεταμφίεση. Γίνεται η τέλεια μίμηση ενός λουλουδιού για να προσελκύσει το θήραμά της.Με την αιχμηρή όραση και το χτύπημα που μοιάζει με ninja, η ύπουλη τακτική του mantis το καθιστά σίγουρα έναν από τους πιο θανατηφόρους εχθρούς του κόσμου.

Αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα σε αυτό το «ψεύτικο λουλούδι» από ό, τι συναντά το μάτι. Ένα αναπτυσσόμενο mantis πρέπει να τρώει κάθε δυο μέρες, οπότε θα χρειαστεί ένα έντομο για να προσγειωθεί απευθείας στο χέρι του για να κάνει ένα πετυχημένο “χτύπημα”.

Από τότε που οι φυσιολόγοι ανακάλυψαν αυτό το είδος κατά τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής είχαν την υποψία ότι κάτι άλλο συνέβαινε, καθώς τα mantis φαινόταν πολύ πιο δημοφιλή από το λουλούδι που μιμούταν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι το mantis είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο αποτέλεσμα λόγω της εξάσκησης της καλής τέχνης της «επιθετικής μίμησης». Φαίνεται ότι τα έντομα προσελκύονται σε ένα λουλούδι από τη φωτεινότητα των πετάλων του, και τα mantis είναι σε θέση να παραμορφώνονται όχι μόνο στο τέλειο σχήμα, αλλά και σε πολύ πιο φωτεινό χρώμα από οποιοδήποτε λουλούδι μιμούνται.

Μόλις ξεγελαστείς για να επισκεφτείς την εκθαμβωτική αλλά αδίστακτη παγίδα του mantis, δεν υπάρχει διαφυγή από αυτόν τον αφέντη των πολεμικών τεχνών.

 

Πηγή: bbc