28/02/2021

Γιώργος Ζαμπέτας & Βίκυ Μοσχολιού | Μα τα δειλινά μια φωνή μου ψιθυρίζει, μυστικά, δε θα γυρίσεις πια…

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης κι ερμηνευτής, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925, Είναι ένας μύθος που έγραψε τη δική του ιστορία…

“Ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουκτσής ήταν ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σώου-μαν ήταν μοναδικός. Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή!” είπε κάποτε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για τον Γιώργο Ζαμπέτα που γεννήθηκε  στις 25 Ιανουαρίου του 1925.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες  του λαϊκού τραγουδιού ερμήνευσαν τραγούδια του, όπως οι Βίκυ Μοσχολιού, Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Σταμάτης Κόκοτας,Δημήτρης Μητροπάνος,  Δούκισσα, Πόλυ Πάνου, Στέλιος Καζαντζίδης κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο Ζαμπέτας κάνει στροφή στη σάτιρα υπό μορφή σώου, με γνωστές επιτυχίες όπως “Ο Θανάσης”, “Ο πενηντάρης”, “Μάλιστα κύριε” που ξεσηκώνουν το κοινό του.

Από μια τεράστια λίστα σπουδαίων τραγουδιών του, ήταν σαφώς δύσκολο να επιλέξω ένα για να αναφερθώ σήμερα. Σκέφτηκα να κλείσω τα μάτια μου και να φέρω στο μυαλό μου την εικόνα του Γιώργου Ζαμπέτα. Τον “είδα” λοιπόν, να τραγουδά τα “Δειλινά” σε μουσική δική του και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη.

klik