18/04/2021

Γιώργος Ζαμπέτας & Βίκυ Μοσχολιού : Μα τα δειλινά μια φωνή μου ψιθυρίζει, μυστικά, δε θα γυρίσεις πια…

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης κι ερμηνευτής, έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου του 1992. (vid)

“Ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουκτσής ήταν ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σώου-μαν ήταν μοναδικός. Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή!” είπε κάποτε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για τον Γιώργο Ζαμπέτα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο Ζαμπέτας κάνει στροφή στη σάτιρα υπό μορφή σώου, με γνωστές επιτυχίες όπως “Ο Θανάσης”, “Ο πενηντάρης”, “Μάλιστα κύριε” που ξεσηκώνουν το κοινό του.

Από μια τεράστια λίστα σπουδαίων τραγουδιών του, ήταν σαφώς δύσκολο να επιλέξω ένα για να αναφερθώ σήμερα. Σκέφτηκα να κλείσω τα μάτια μου και να φέρω στο μυαλό μου την εικόνα του Γιώργου Ζαμπέτα. Τον “είδα” λοιπόν, να τραγουδά τα “Δειλινά” σε μουσική δική του και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη.

“Μα τα δειλινά
μια φωνή μου ψιθυρίζει
μυστικά
δε θα γυρίσεις πια.”

Ποιος δεν γνωρίζει το υπέροχο τραγούδι του μεγάλου μας συνθέτη ερμηνευμένο από την αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού… που οι περισσότεροι έχουμε σιγοψιθυρίσει τους στίχους του…

Η ερμηνεύτριά του είναι μία από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου.

Για μια τετραετία, από το 1964 ως το 1968, ο σπουδαίος  Γιώργος Ζαμπέτας “τροφοδοτούσε” διαρκώς την αξέχαστη ερμηνεύτρια με τις δημιουργίες του, παράλληλα με τις εμφανίσεις τους τόσο στο πάλκο, όσο και σε κάποιες ελληνικές ταινίες.

Μπορεί συνολικά να ηχογραφήθηκαν μόλις 15 τραγούδια του συνθέτη με την ερμηνεύτρια, όμως έγιναν όλα τόσο μεγάλες επιτυχίες που στη συνείδηση των θαυμαστών, η συγκεκριμένη συνεργασία τους έχει καταγραφεί ως πολλαπλάσια από την υπάρχουσα.
Το 1965, ερμηνεύει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας της… “Τα Δειλινά” που αγαπήθηκαν και στην πορεία ερμηνεύτηκαν και από άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες…Μαζί με τα «Ξημερώματα» είναι οι δύο επιτυχίες που σηματοδότησαν νυκτερινό κέντρα της Αθήνας.

Έφυγες και πήγες μακριά,
σύννεφα σκεπάσαν την καρδιά,
σβήσαν απ’ τα χείλη τα τραγούδια,
γύρω μαραθήκαν τα λουλούδια.
Και τα δειλινά
μια φωνή μου ψιθυρίζει
μυστικά
δε θα γυρίσεις πια.

Στους μεγάλους δρόμους περπατώ,
με το βλέμμα μου σ’ αναζητώ,
λες κι αντιλαλούν τα βήματά σου
και ο πόνος με τραβάει κοντά σου.
Και τα δειλινά
μια φωνή μου ψιθυρίζει
μυστικά
δε θα γυρίσεις πια.

Στα κλαδιά σωπαίνουν τα πουλιά,
έρημη η παλιά μας η φωλιά,
φύτρωσε στην πόρτα μας χορτάρι,
απ’ τα χέρια μου σ’ έχουνε πάρει.
Μα τα δειλινά
μια φωνή μου ψιθυρίζει
μυστικά
δε θα γυρίσεις πια.

Είναι ένας μύθος που έγραψε τη δική του ιστορία…

 

klik