16/04/2021

Γιόχαν Στράους :Ο βασιλιάς του βαλς

Η Βιέννη χωρίς τον Strauss είναι όπως η Αυστρία, χωρίς τον Δούναβη είπε κάποτε ο Hector Berlioz για τον πατέρα του βιεννέζικου βαλς, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1804.

Η Βιέννη χωρίς τον Strauss είναι όπως η Αυστρία, χωρίς τον Δούναβη”είπε κάποτε ο Hector Berlioz τιμώντας τον “Πατέρα του βιεννέζικου βαλς”. Τον Γιόχαν Στράους. Τον Αυστριακό Ρομαντικό συνθέτη, του οποίου τα  βαλς  ξεχωρίζουν με τη σαγηνευτική μελωδία τους και τον παιχνιδιάρικο ρυθμό τους.

Μαζί του, το βάλς έγινε κομψό και δημοφιλές. Αυτό το πέτυχε περισσότερο από τον πατέρα του, δίνοντάς του  χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μουσικού πολιτισμού της Αυστρίας. Ποιά είναι όμως αυτά;

H γοητευτική μελωδικότητα, η μοναδική ευαισθησία, η λικνιστική διάθεση τόσο στην ενορχήστρωση όσο και το ρυθμό. τη μελωδικότητα, την ξεχωριστή ευαισθησία στην ενορχήστρωση και στο ρυθμό. Ο Λιστ, ο Βάγκνερ, ο Μπραμς και άλλοι μουσικοί μελέτησαν με ενδιαφέρον και θαυμασμό τα γοητευτικά βαλς του.

Από τα 500 περίπου έργα του ξεχωρίζουν:  Lorelei Rheinklange, Op. 154.,«Ο Γαλάζιος Δούναβης», «Το σπίτι μου», «Βιεννέζικο αίμα» κ.ά.

Ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της κλασσικής μουσικής που ενσάρκωσε την ουσία του βάλς με απίθανη ακρίβεια όχι μόνο σε μορφή αλλά και σε πνεύμα, είναι Ο Γαλάζιος Δούναβης, που όσα χρόνια και να περάσουν, θα συνεχίσει να γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία.

Ο πλήρης τίτλος του  είναι Στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη (An der schönen blauen Donau). Το έργο γράφτηκε το φθινόπωρο του 1866 ως μια παραγγελία του διευθυντή της Ανδρικής Χορωδίας της Βιέννης, Γιόχαν Χέρμπεκ.

Εκείνος ήθελε ένα νέο έργο όλο ζωντάνια για να το παρουσιάσει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πρωτεύουσας των Αψβούργων. Σκοπός του ήταν να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στη Βιέννη από την ήττα του αυστριακού στρατού στον “Πόλεμο των επτά εβδομάδων” με την Πρωσία.

Ο Στράους συνέθεσε τη μουσική αφιερώνοντάς την στον ελληνικής καταγωγής μαικήνα των τεχνών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Χορωδίας, Νικόλαο Δούμπα. Ο στίχος του Ούγγρου ποιητή Καρλ Μπεκ για τον “Δούναβη, τον όμορφο γαλάζιο Δούναβη” αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη.

Αρχικά, γράφτηκαν στίχοι από τον αστυνομικό και μέλος της χορωδίας Γιόζεφ Βάιλ. Ωστόσο, θεωρήθηκαν αταίριαστοι  με την ποιότητα της μουσικής του Στράους και αντικαταστάθηκαν με νέους από τον Αυστριακό δικηγόρο και συνθέτη, Φραντς φον Γκέρνερτ, που έγραψε το 1890.

Η πρεμιέρα του Γαλάζιου Δούναβη γίνεται στις 13 Φεβρουαρίου του 1867, σε συναυλία της Ανδρικής Χορωδίας της Βιέννης στην αίθουσα Ντιάνα της Βιέννης.

Το ότι δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση στενοχώρησε τον συνθέτη, ο οποίος είπε : “Ο διάβολος μου πήρε το βαλς, θα ήθελα να γνώριζε επιτυχία”. Η ευχή του εισακούστηκε γρήγορα…

Το καλοκαίρι του 1867, το έργο παρουσιάστηκε στην ορχηστρική του εκδοχή στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση των Παρισίων γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Η ορχηστρική εκδοχή του Γαλάζιου Δούναβη είναι επικράτησε εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα του μουσικού αυτού έργου.

klik