08/03/2021

Αυτός ο καλλιτέχνης μεταμόρφωσε μια πλατεία της Βενεζουέλας με ένα μωσαϊκό από 200.000 απορριφθέντα καπάκια μπουκαλιών

Πολλοί καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να κινούνται προς την τέχνη που προσελκύει την προσοχή όλων για το συνεχώς αυξανόμενο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Όχι πολύ καιρό πριν, το Bored Panda κάλυψε μια ιστορία για έναν καλλιτέχνη που έκανε ρεαλιστικές μάσκες με χαρτί  που υπογραμμίζουν την μετατόπιση που έχουν τα ζώα. Υπάρχει επίσης μια λίστα με μερικά από τα πιο ισχυρά έργα τέχνης που λένε την άβολη αλήθεια για την αλλαγή του κλίματος .

Μεταξύ αυτών των παραδειγμάτων, έχουμε και έναν άλλο καλλιτέχνη, ο 23χρονος Όσκαρ Ολιβάρς από τη Βενεζουέλα, ο οποίος έχει πρόσφατα πρωτοσέλιδα με την γιγαντιαία τοιχογραφία του από καπάκια μπουκαλιών. Ο  Bored Panda έρχεται σε επαφή με τον Oscar για μια αποκλειστική συνέντευξη.

Ο καλλιτέχνης Oscar Olivares συνεργάστηκε με την OkoSpiri και άλλους για να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή τοιχογραφία στη Βενεζουέλα

Πιστωτικές κάρτες: Oscar Olivares

“Εκτός από τις τεχνικές, έχω χρησιμοποιήσει πάντα την τέχνη μου για να είμαι ευτυχής και να εκφράσω αυτό που νιώθω και σκέφτομαι”, εξήγησε την έμπνευση πίσω από την τέχνη του. «Είμαι βαθιά χαρούμενος όταν ζωγραφίζω  και θέλω τους ανθρώπους που βλέπουν το έργο μου να αισθάνονται την ίδια ευτυχία που νιώθω κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Για να είμαι ειλικρινής, στο τέλος, δεν πήρα την απόφαση να γίνω εικαστικός καλλιτέχνης – είναι ακριβώς αυτό που είμαι και αν δεν γινόμουν καλλιτέχνης, θα ήμουν εντελώς διαφορετικός άνθρωπος ».

Ο Oscar Olivares, σε συνεργασία με την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση OkoSpiri και Movimiento en la Arquitectura para el Futuro (eng. Κίνηση στην Αρχιτεκτονική για το Μέλλον ), έχει δημιουργήσει μια γιγαντιαία τοιχογραφία χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πώματα από πλαστικά μπουκάλια και καπάκια δοχείων.

Χρειάστηκαν 2,5 μήνες για να επικαλυφθούν πάνω από 200.000 διαφορετικά πλαστικά καλύμματα σε έναν τοίχο μιας μικρής πλατείας, η Plaza Escalona στο δήμο El Hatillo του Καράκας. Η τοιχογραφία εκτείνεται συνολικά 45 μέτρα μήκος, μετρώντας 3,5 μέτρα στο μικρότερο σημείο και 7,25 μέτρα στο υψηλότερο σημείο του.

“Η πρωτοβουλία ήρθε από το ONG OkoSpiri – με προσκάλεσαν να συμμετάσχω ως καλλιτέχνης του έργου της δημιουργίας της πρώτης οικολογικής τοιχοποιίας της Βενεζουέλας χρησιμοποιώντας μόνο τα καπάκια μπουκαλιών”, ανέλυσε ο νεαρός καλλιτέχνης. “Στην αρχή, ακούγεται αδύνατο, αλλά έκανα κάποια έρευνα και επεξεργάζομαι το υλικό  και το χρώμα. Με βοήθησε να καταλάβω ότι δεν ήταν δυνατό μόνο να φτιάξουμε μια καλή τοιχογραφία με καπάκια, αλλά και κάτι σκληρό αλλά εντυπωσιακό και έτσι αξίζει τον κόπο. ”

Πιστωτικές κάρτες: Oscar Olivares

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν τριών μηνών, η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά βημάτων για να κάνει την τοιχογραφία πραγματικότητα: εφάρμοσαν ένα πολτό λευκής βαφής (δωρεά Pinturas Pineco CA και OkoSpiri AC), έβαλαν ένα πλέγμα για το σχέδιο, πλαστικά καλύμματα (με τη βοήθεια της Multirecicla CA) και καθαρίστηκαν, προετοιμάστηκε το μείγμα, τοποθετήθηκαν τα καπάκια και προστέθηκαν τα τελειώματα (εξομάλυνση, κλπ).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια πολύχρωμη σύνθεση των macaws στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκτός από τα μεγαλοπρεπή πουλιά, η τοιχογραφία περιλαμβάνει ηλιοτρόπια, βουνά από το Εθνικό Πάρκο El Ávila, και μερικά κτίρια που βυθίζονται στα πράσινα λιβάδια κάτω από έναν αστραφτερό ουρανό, καθώς και μερικά άλλα μικρά στοιχεία.

Η τοιχογραφία από πλαστικό καπάκι είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές τοιχογραφίες της Νότιας Αμερικής και η πρώτη του είδους στη Βενεζουέλα. Η ιδέα πίσω από το έργο τέχνης είναι να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του Καράκας και πέρα ​​από τα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

 

Πηγή:boredpanda